U Hrvatskoj sve više malih pivovara i vrhunskog piva

U godinu dana u Hrvatskoj se pojavilo desetak malih pivovara u vlasništvu inovativnih i kreativnih entuzijasta.

U svijetu se nazivaju craft pivovarama, male su i nezavisne, a u njima se maksimalno brinu o kvaliteti proizvoda. Craft scena u Hrvatskoj zaživjela je 'preko noći', a potaknuti početnim uspjehom, mnogi se spremaju i sami upustiti u proizvodnju piva.

Mali pivari ne mogu se uspoređivati s velikima, jer ga oni godišnje proizvedu kao veliki u nekoliko dana. S druge strane, hrvatske craft pivovare imaju sve više sljedbenika koji se ne ustručavaju platiti više za kvalitetan proizvod.

Miroslav Šuvak suvlasnik je jedne craft pivovare, a za sebe voli reći da je craft beer ambasador. Prvo pivo proizveli su u lipnju 2014., a danas ga godišnje proizvedu 100.000 litara. Zbog kvalitete drže ga samo u bačvama, a prodaju u dvadesetak zagrebačkih kafića. 

Na pitanje što je potaknulo toliki interes hrvatskih građana za craft pivo, mali pivari kažu kako su se posvetili promociji svojih proizvoda te da neprestano rade na edukaciji. Održavaju radionice, organiziraju pivske srijede te pokreću blogove i internetske stranice.

Više o trendu craft pivovara u Hrvatskoj, pogledajte u reportaži Matee Ribarević i Dine Goleša