Štrajk podijelio sindikate - Stipićeva ostavka i Ribićev napad

Ovaj će štrajk ostati upamćen kao najduži štrajk bez ikakvog rezultata. Premijer Zoran Milanović poticao je štrajk govoreći da će dani u štrajku učiteljima i profesorima biti plaćeni, a djecu se poticalo da ne dolaze u školu i da neće dobiti neopravdane sate. To je i prvi štrajk zbog čijeg je neuspjeha odgovorna osoba podnijela ostavku. Izjavio je to predsjednik školskog sindikata "Preporod" Željko Stipić, podnoseći ostavku.

Vlada ne samo da nije udovoljila zahtjevima za povećanjem plaća u prosvjeti od 4% već je pismom namjere i ponizila školske sindikate, tvrdi Stipić. 

Vilim Ribić, zbog ostavke Željka Stipića ne žali. To je, kaže, potpuno normalno u sindikalizmu, te će i on tako postupiti. I neće mu biti prvi put. 'Nakon svakog ovakvog događaja daje se mandat na raspolaganje, ali mi od toga ne radimo predstavu', poručio je Ribić. Da nije trebalo zbog ostavke sazivati novinare , smatraju i sindikalni čelnici srednjeg i osnovnog obrazovanja. I njima je to, tako bar tvrde - uobičajena procedura.

Onaj koji se nije bojao ovog štrajka je premijer. I ako se i u čemu slažu ovi razjedinjeni sindikati, to je činjenica da je upravo on svojim potezima vodio ovaj štrajk - i doveo ga do neuspjeha.