'Zvizdan' osvojio Grand Prix u Francuskoj

Film 'Zvizdan' Dalibora Matanića osvojio je u nedjelju Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagne u Francuskoj.

U konkurenciji od devet dugometražnih naslova, među kojima je bio i višestruko nagrađivani mađarski film 'Saulov sin' Lászla Nemesa, međunarodni žiri kojim je predsjedavao renomirani englesko-francuski redatelj Roland Joffe 'Zvizdan' je proglasio najboljim. Riječ je o glavnoj nagradi inače prvog međunarodnog festivala posvećenog temi rata i konflikta.

Grand Prix tog francuskog festivala dvanaesta je nagrada u nizu priznanja koje je proteklih mjeseci osvojio 'Zvizdan'. Nakon što je bio prikazan na 15 festivala, uz sjajne reakcije publike, struke i kritike, film će idućih mjeseci biti predstavljen na više od 30 filmskih festivala.

'Zvizdan' je 3. listopada imao talijansku premijeru na međunarodnom festivalu u Ferrari, a u isto vrijeme film je predstavljen i na najutjecajnijem filmskom festivalu u Istočnoj Aziji - Busan Film Festivalu u Južnoj Koreji. Uz to, paralelno gostuje i na Međunarodnom festivalu u Riju u Brazilu te na Haifa Film Festivalu u Izraelu.

Film 'Zvizdan' odlično je primljen i kod hrvatske publike. U prvom vikendu prikazivanja gledalo ga je 12. 019 posjetitelja, čime je bio najgledaniji film proteklog vikenda u našim kinima. 

Ostvario je treće najuspešnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja - nakon filmova 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Šegrt Hlapić' Silvija Petranovića. U prvih sedam dana prikazivanja, 'Zvizdan' je pogledalo 16. 929 posjetitelja.