Izložba Ivane Ćepulić u crkvi na Sv. Duhu - novom zagrebačkom galerijskom prostoru

Pjesma stvorova sv. Franje Asiškog još je jednom bila nadahnuće nekom umjetniku. Siromašak iz Asiza sv. Franjo osnovao je početkom XIII. stoljeća Red manje braće s čvrstim načelom da ni jedan njegov član ne smije imati ikakvih zemaljskih dobara. U crkvu je unio novi duh iskrenosti i jednostavnosti, a njegova Pjesma stvorova i danas je jednako živa.

Ivanu Ćepulić, akademsku slikaricu, inspirirala je prije pet godina kada je na Andama, noću, daleko od civilizacije izašla iz šatora i zagledala se u nevjerojatno zvjedano nebo. Osjetila je divljenje i zahvalnost za beskrajnost svemira i ljepotu postojanja. I sjetila se Pjesme stvorova. Ovoj velikoj temi pristupa zanosom uvjerenja i neospornim slikarskim talentom, piše u recenziji likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Ciklus od deset slika u tehnici ulja na platnu umjetnica je stvarala u Zagrebu 2014. i 2015. U međuvremenu se preselila u župu franjevaca konventualaca sv. Antuna Padovanskog i ponukana time ovoga se ljeta javila fra Tomislavu Glavniku, gvardijanu samostana Svetog Duha, želeći pokazati slike i pokloniti ih učenicima sv. Franje. Gvardijan je na otvorenju izložbe pročitao pismo koje mu je Ivana poslala elektroničkom poštom. I tako je počela priča čiji je vrhunac bio otvorenje izložbe "Pjesma stvorova" u crkvi sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu.

Doista je neobično otvorenje izložbe u crkvi, no ništa manje lijepo nego u bilo kojem drugom namjenskom prostoru. Izlaganje kritičara Špoljarića, povjesničarke umjetnosti Maje Juras i fra Tomislava te čitanje Pjesme stvorova pratio je orguljaš Pavao Mašić, dijelovima iz Pjesme stvorova sv. Franje Anđelka Klobučara.

Izložba je postavljena u kapelici sv. Križa, koja se nalazi u sklopu crkve. Kapelica kao da je zamišljena za ovu izložbu, sve su slike našle svoje mjesto. A priča ima i nastavak.

Kapelica će i ubuduće biti mala crkvena galerija, odlučili su franjevci. Fra Tomislav namjerava i proširiti izložbeni prostor kako bi što bolje mogao ugostiti umjetnike - nova djela izložiti svojoj pastvi, a umjetnicima dati novi prostor.

Izložba Ivane Ćepulić otvorena je do kraja listopada. Slike potaknute stihovima s uzbudljivom su likovnom gravitacijom u mijenama zgusnutog i netransparentnog protora. Slikarica scenu nebeskog krajolika oblikuje prepletom i prodorom krošnje sazviježđa utkanih u dubinu i mističnost plavetnila. Sunce je pak simbolična iskra u grotlu vrtloženja magme, razvedena kružnost u slici apstraktnog predznaka. Ovaj mini ciklus mogućeg diptiha najzornije pokazuje autentičnost umjetnosti Ivane Ćepulić, nepomućeni senzibilitet za melodičnost linije i palete, pa i oporost forme, sastavnice njezine likovne topografije. Ona pjesmu svetog Franje umjetničkim nadahnućem i življenom duhovnošću prati u rastu ikonografije svjetla, kritičareve su riječi u popratnom katalogu.

Ivana Ćepulić rođena je 1975. u Zagrebu. Osnove crtanja usvojila je u Centru za likovni odgoj grada Zagreba kod profesorice Dore Kovačević. 2000. diplomirala je na slikarskom odsjeku ALU-a u Zagrebu, u klasi profesora Đure Sedera. Godine 2001. stekla je i diplomu talijanskog i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Sudjelovala je na više skupnih izložbi slika i fotografija te nekoliko likovnih kolonija. Ovo joj je petnaesta samostalna izložba. Član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.