Ako film 'Ti mene nosiš' dobije Oscara, kipić putuje u Crnu Goru

Na listi filmova koji konkuriraju za najbolja ovogodišnja europska ostvarenja četiri su hrvatska filma, a među njima su 'Zvizdan' Dalibora Matanića i 'Ti mene nosiš' Ivone Juke. 

Oni konkuriraju za osvajanje 28. Europske filmske nagrade popularno nazvane 'europski Oscar'. Lista uključuje filmove iz 36 europskih zemalja, što ilustrira raznolikost europske kinematografije, stoji u priopćenju Europske filmske akademije.

Film 'Ti mene nosiš' s 2,7 milijuna kuna financirali su HAVC, HRT te strani koproducenti među kojima su Srbija, Slovenija i crnogorska Galileo produkcija. Ona je sudjelovala s 10%, što je dovoljno da se smatra jednim od vlasnika.

Prema europskoj Konvenciji o kinematografiji, Crna Gora tako ima jednako pravo kao Hrvatska, Srbija ili Slovenija prijaviti ovaj film kao svog kandidata za dodjelu nagrada.

No, za kandidaturu je potrebno i crnogorsko državljanstvo te su ga sestre Juka, zbog nacionalnog interesa, odmah i dobile. Ako film osvoji Oscara, to će biti Oscar za Crnu Goru jer se za neenglesko govorno područje Oscar dodjeljuje zemlji, a ne autoru. To je uzburkalo crnogorske filmaše i medije, a iznenadilo hrvatske filmske krugove. 

Nominacije za 'europski Oscar' bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, dok će se svečana dodjela nagrada održati 12. prosinca u Berlinu.