Započeo Maestro: Sedmero natjecatelja prvi put ravnalo Simfonijskim orkestrom

Sedmero studenata druge sezone zabavno-glazbene emisije Maestro u subotu je prvi put, bez posebnih priprema i poduke, ravnalo Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije.

Čuli su i prve komentare članova žirija: maestra Vladimira Kranjčevića, koncertne majstorice Mirjam Pustički Kunjko i maestra Tomislava Fačinija. Ocijenjivanja u prvoj emisiji nema, a komentari žirija bili su u rasponu od gledajte se u špigl i ne bih bio u koži orkestra do izvanredno ste se snašli i pred vama je velika budućnost.

Efektan uvodni broj, skladbu Musorksgkoga Noć na pustoj gori izveo je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim je ravnao maestro Tomislav Fačini uz najavu voditelja emisije Duška Ćurlića. On je posebno pozdravio natjecatelje i pobjednika prve sezone Maestra Ozrena Grabarića, koji su došli dati podršku natjecateljima. 

Izvedbom Dvořákova Slavenskoga plesa br. 8 u prvoj emisiji druge sezone Maestra ravnali su glumica Jelena Miholjević i HRT-ov novinar Dražen Ilinčić. Za svoje je ravnanje Simfonijskim orkestrom Jelena Miholjević čula ohrabrujuće poruke žirija. Bitno bržega Dvořáka orkestar je ponudio pod ravnanjem Dražena Ilinčića, a njegovo je ravnanje pratio smijeh i članova orkestra i žirija i publike. 
 
U petu brzinu simfoničare su ubacili glazbenici Jelena Radan i Mile Kekin koji su dirigirali Hačaturjanovim Plesom sablji
 
Izvedbom Straussove Trič-trač polke ravnali su novinarka Željka Ogresta i poduzetnik Davor Štern. Šternovo dirigiranje maestro Fačini ocijenio je kao staloženo i suvereno, dok je Pustički-Kunjko poručila da je teško dati znak za početak Trič-trač polke, što ni Šternu nije pošlo za rukom.

Posljednji je u emisiji nastupio glumac Borko Perić, koji je ravnao izvedbom Šostakovičeva Valcera br.2. Energično ravnanje orkestrom donijelo mu je prilično dobre ocjene žirija. Njegovu opuštenost posebno je pohvalila Mirjam Pustički Kunjko ističući da se trema kod njega uopće nije primjetila.
 
Za prvi susret s ravnanjem Simfonijskim orkestrom sedmero se studenata pripremalo samo. Za drugu emisiju pripremat će se uz mentore ravnatelje, koji će im odškrinuti vrata toga čudesnog zvanja i pokušati olakšati nove izazove, ali i pomoći da u emisiji ostanu što dulje.

U sljedećoj emisiji, naime, žiri daje ocjene, a orkestar će glasovanjem odlučiti koga će od dvoje najslabije plasiranih spasiti te mu omogućiti daljnje natjecanje. Druga emisija na rasporedu je u subotu 10. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20 sati.