Paška čipka postala dio japanskog vrta

U paškom Kneževom dvoru u tijeku je izložba posvećena uistinu posebnom projektu koji slavi pašku čipku. Naime, japanski arhitekt Iso Hayato vidjevši pašku čipku ostao je toliko fasciniran njome da ju je koristio u izradi originalnog japanskog vrta.

Vrt je izrađen u Rijeci ispred jedne škole, a paška izložba koja prikazuje njegovu izradu svojevrsna je zahvala japanskog autora stanovnicama Paga. Japanski vrtovi ustinu nemaju puno dekorativnih elemenata, oni teže meditaciji i pružaju priliku da se ljudi sretnu i razgovaraju, otkrio nam je na otvorenju izložbe japanski arhitekt Iso Hayato. Ovo što radi je jedinstveno i neki njegovi zemljaci skloni tradiciji, dodaje u šali, ne bi baš pozdravili ovakav vrt. Bez obzira na to, želja mu je urediti još japanskih vrtova u Hrvatskoj, a najavljuje i kako će u svojim dizajnima i dalje koristiti pašku čipku.

To mi je zazvučalo vrlo interesantno, jer je ona na UNESCO- voj listi, i ja sam vrlo ponosna da je ona upravo tamo i to me toliko zadivljuje, rekla nam je Mirjana Tkalčec, autorica čipke koja je korištena u uređenju japanskog vrta.

Izložba nakon Paga putuje u Rijeku, a spominje se i New York.