Lalovac bankama: 'Inat nije pametna strategija'

Ministar financija Boris Lalovac je izjavio kako je država likvidna, a bankama poručio da im inat nije pametna strategija jer država ima mjere kojima će reagirati.

Odgovarajući na upit boji li se da bi se mogao ponoviti slučaj s ovotjednom aukcijom trezorskih zapisa koju je financijski sektor ignorirao, Lalovac je rekao kako će čekati još nekoliko dana i vidjeti.

Prema pisanju nekih medija, koji se pozivaju na visoke izvore u bankarskim krugovima i središnjoj banci, hrvatske poslovne banke neće državi pozajmiti ni kune sve dok Ustavni sud ne stavi izvan snage zakonske izmjene kojima je omogućena konverzija CHF kredita u eurske. 

Upitan kako zamišlja međunarodno financiranje iduće godine s obzirom na situaciju s bankama, ministar Lalovac je kazao kako će biti međunarodnog financiranja, a razgovara se i da se građanima ponude obveznice kako država u ovakvim situacijama ne bi bila talac banaka.

Ta bi obveznica bila na niže apoene, tako da mogu uplatiti i građani koji nemaju velik dohodak i da mogu dobiti mnogo veći prinos, a također bi bila neoporeziva, kazao je Lalovac.

Rekao je i da se radi dodatni model izračuna za rasterećenje plaća, da se podigne neoporezivi dio plaća, ali također da se naprave i određene promjene u poreznim razredima.