David i Golijat psećega svijeta

Razmišljate o nabavci kućnog ljubimca i izbor je pao na psa. No ne možete se odlučiti koju pasminu nabaviti. Osim što se psi različitih pasmina razlikuju po svojim osobnostima i potrebama pa trebate voditi računa da su one kompatibilne s vašim načinom života, bitna je (ako ne i odlučujuća) i njihova veličina. 

Koliko slobodnog prostora imate? Imate li dvorište? Je li ograđeno? Kako će vaši susjedi reagirati na vašeg novog ljubimca? Ako živite u iznajmljenom prostoru, što će vaš stanodavac misliti o vašem ljubimcu? O odgovorima na ta pitanja ovisi i vaša odluka o veličini vašeg budućeg najboljeg prijatelja.

Kako bi vam olakšali odabir, predstavljamo vam dvije pasmine, onu najmanju i najveću - čivavu i irskog vučjeg hrta.

Čivava je najmanji pas na svijetu, ali s ogromnim srcem. Zanimljivost vezana uz njih jest da su jedina mini pasmina koja je takva po prirodi i nije nastala uzgajanjem.

Potječe iz Meksika, a po naravi je prepuna samopouzdanja, često nagla i tvrdoglava te podosta glasna! Voli svoju okolinu i obitelj, no treba joj vremena za upoznavanje s drugim ljudima i životinjama. Dapače, često ludo hrabra, čivava će bez ustručavanja pokazati zube mnogo većim psima. Budući da je to mini pasmina, jede malo i idealan je ljubimac za stan, a ako idete s njom van, obucite joj kaputić jer je jako osjetljiva na hladnoću.

Irski vučji hrt je najviša psmina pasa te se kao takav najbolje prilagođava ruralnoj okolini no njegova srednja razina potrebe za energijom i aktivnostima svrstava ga u sve brojniju populaciju gradskih pasa. Ova pasmina vrlo je stara, postoje indicije kako se razvio uz irskog vuka oko 8000 god. prije Krista ili je dospio u Irsku oko 3500 god. prije Krista zajedno sa prvim stanovnicima. Uzgajani su kao psi koji će služiti u ratu, a kasnije i kao čuvari domova ili stoke.

Najkarakterističnija osobina ove pasmine je njegova veličina. Mužjaci su visine u grebenu od 85-90 cm dok su ženke visine od 50-100 cm, prosječne su težine od 46-70kg.

Irski vučji hrt nježnog je temperamenta, strpljiv, velikodušan, promišljen i inteligentan, a vrlo je dobrog ponašanja sa djecom. Ponosni su i voljni izvršavati naredbe, bezuvjetno su odani svojem vlasniku i obitelji. Po prirodi nisu psi čuvari, ali mogu imati zastrašujući dojam zbog svoje veličine. Skloni su pozdraviti svakog gosta pa nisu osobiti u nadgledanju i obavještavanju, no ukoliko osjete da im je vlasnik u opasnosti neustrašivi su. Iako su veličinom veliki psi, prilično su senzibilni, zahtijevaju pozitivnu okolinu, ohrabrujući stav i ne prezahtjevne metode učenja.

Tomislava Gudelj, reporterka emisije Dobro jutro, Hrvatska, pronašla je predstavnike obaju vrsta. Upoznajte Rija, preslatku čivavu vlasnice Tajane Toplak, te Alfu, AmonijuAstona, impresivan čopor irskih vučjih hrtova vlasnika Damira Čelebića: