Najbolja boksačica svijeta

Najbolja boksačica svijeta, Njemica Nikki Adler, posjetila je Hrvatsku iz dva razloga: imala je dogovoreno snimanje za Dobro jutro, Hrvatska i htjela je vidjeti roditelje. Nikki je, naime, podrijetlom Hrvatica. Uz mnogobrojne priče o 'odljevu mozgova' iz Hrvatske, ovo je priča o odljevu sportaša

Nikki Adler (28) proslavila je Njemačku u svijetu ženskog boksa, a prije samo pet godina trenirala je za Hrvatsku. Ljubav prema sportu rodila se u 8 godini, s 15 se opredijelila isključivo za boks. Dobro pamti taj prijelomni trenutak. Upoznala je Željka Mavrovića koji joj je rekao: Nikki najbolje da to ne radiš, to je težak sport. Mislila je do on to samo priča. Sad kad sam sve prošla, imao je pravo. Bio je to teški put, ali uspjela sam.

2008. na Europskom prvenstvu osvojila je brončano odličje i bila je prva Hrvatica s medaljom u tom sportu. S obzirom na to da za nastupe pod hrvatskom zastavom nije dobila nikakvu financijsku potporu, a Njemačka joj je nudila dobre uvjete treniranja i natjecanja, 2010. uzela je njemačko državljanstvo. Nikki je od tada pet godina zaredom njemačka državna prvakinja. Višestruka je i aktualna svjetska prvakinja u nekoliko kategorija. Jedan pojas izdvaja kao najdraži. Zeleni najveći, najljepši i najbolji – WBC, pokazuje ekipi Nikki.

U svih 14 velikih borbi do sada Nikki je pobijedila u 8 knockoutom. Iako smatra da su žene izdržljivije i borbenije u ringu od muškaraca, tvrdi kako se nikada ne boji protivnica. Jedini strah koji ima je da ne izgubi borbu. Adrenalin je ono što je pokreće i zbog čega ne odustaje. Onaj osjećaj nakon meča, tih 10 sekundi zbog kojih ne prestajem…

Meč u Madison Square Gardenu u New Yorku najveća je Nikkina želja, koja će se, ne sumnjamo, ostvariti, ali pod njemačkom zastavom i njemačkim imenom. S obzirom na to da marketing nije mogla raditi s imenom Nikolina Orlović, morala ga je promijeniti. Nikolina je skratila u Nikki, a prezime Orlović prevela u Adler. Ukratko, učinila je sve kako bi ostvarila životni san i bavila se onim što smatra svojim pozivom. Prigrlila je zemlju koja je prepoznala njezin neizmjeran talent i poduprla je.

Četverostruka svjetska prvakinja Nikki Adler 2013. nagrađena je za najbolju hrvatsku profesionalnu sportašicu u iseljeništvu. Bio je to trenutak ponosa, ali i gubitka za sport naše domovine.