Grafike iz kabineta Luja XIV. u Muzeju za umjetnost i obrt

Od vikenda zagrebački Muzej za umjetnost i obrt otkriva još jedan dio svog bogatog fundusa - na izložbi koja se otvara 3. listopada predstavit će zbirku francuske barokne grafike iz slavne edicije Kraljevskog kabineta Luja XIV., koju čuva od 1882. godine.

Izložba 'Arhitektura i performans: grafike iz Kabineta Luja XIV. u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt' pripremljena je u okviru 135. obljetnice djelovanja tog zagrebačkog muzeja i kao doprinos ovogodišnjem predstavljanju francuske kulture u Hrvatskoj, festivalu Rendez-vous.

Predstavit će se 75 grafika od 93 iz muzejske zbirke, iz sedam grafičkih ciklusa koji prikazuju ostvarenja iz vremena vladavine Luja XIV., u arhitekturi, lijepim i primijenjenim umjetnostima, dramskoj umjetnosti, operi i baletu.

Izložba je vremeplov u drugu polovicu 17. stoljeća i uvodi u sjajno razdoblje europske povijesti i kulture kada su sve umjetnosti bile na svom vrhuncu, a grafika je bila dio tog velikog ciklusa.

Grafike su nastale u sklopu edicije Cabinet du Roi, smišljene s ciljem da se zabilježi sve što ilustrira dosege Luja XIV. u znanosti i umjetnosti. Osim umjetničkog dosega te su grafike bile moćno komunikacijsko i propagandno sredstvo, bile su lako prenosive i omiljeni diplomatski dar koji je prenosio slavu najmoćnijeg europskog kraljevstva. 

U nekoliko cjelina predstavit će se palače Louvre i Tuileries te kraljevska rezidencija Luja XIV. u Versaillesu, raskošne kraljevske svečanosti koje je priređivao u vrtovima Versaillesa, svojevrsne pozornice za promicanje slave Francuske i njezinog vladara.
 
Izložbu će pratiti multimedijska prezentacija, projekcije i 3D rekonstrukcije ambijenata. Bit će otvorena do 3. siječnja sljedeće godine, a u popratnih sadržaja donosi opsežan program predavanja, kreativnih radionica, nagradnih igara i suradnje s kazalištem 'Gavella'.