Pobjednici natječaja 'Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje'

Danas će u Kući Europe biti svečano dodjeljene nagrade sudionicima natječaja 'Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje - razmišljaj, stvaraj i živi održivo!'. Riječ je o učenicima i studentima koji su svojim kreativnim projektima promovirali održivi razvoj i brigu o okolišu u Republici Hrvatskoj.

Natječaj je organiziran na inicijativu zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca koji je pozvao učenike srednjih škola i studente da osmisle projekte koji će u praksi primjenjivati načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Na natječaju je zaprimljeno mnogo prijava u tri kategorije s kreativnim, korisnim i poučnim idejama koje su osmislili učenici i studenti vođeni ciljem stvaranja boljeg društva.

Iz svake kategorije stručna komisija odabrala je po dva pobjednika:
1. U 'kategoriji kreativnost' odabrani su studentica Anna Kovačević i NEO (Naša ekološka organizacija)
2. U 'kategoriji inovacija' odabrani su student Ivan Strunje i Eko Eko
3. U 'kategoriji dizajn' pobjednici su učenica Diana Satončić te tim mladih s projektom 'Otpadom do umjetničkog djela'  

'Ovaj natječaj pokazao je kako u Hrvatskoj ima mnogo pametnih, sposobnih i kreativnih ljudi koji svojim idejama i aktivnostima žele mijenjati svijet na bolje. To je drugačija slika društva, često izostavljena, koja bez podrške medija i zajednice ne bi bila moguća. Stoga vjerujemo kako će uključivanjem lokalne i regionalne samouprave, državnih tijela i privatnog sektora neki od projekata zaživjeti u praksi', rekao je zastupnik Škrlec.

Pobjednici će imati priliku posjetiti Bruxelles i Strasbourg gdje će svoje projekte predstaviti zastupnicima iz grupacije Zelenih, a neki od njih gostovali su u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.