Dani varenika mame tradicionalnim jelima i izvornim receptima

Desetu godinu zaredom u Supetru i u Bolu na Braču održavaju se Dani varenika, jedinstvena gastronomsko-enološka manifestacija kojoj je svrha turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima i njihove recepte.

Idejna začetnica Dana varenika, nutricionistkinja Olja Martinić ističe da se tako pokušava od zaborava spasiti stare, tradicionalne načine pripremanja hrane i umaka. Varenik je tradicionalni začin koji Bračani upotrebljavaju u mnogim specijalitetima, od pašticade, brudeta, tripica, rižota i mnogih drugih delicija.

Dobije se ukuhavanjem najkvalitetnijeg mošta od netom iscijeđenog soka od grožđa na temperaturi od 65 stupnjeva kako bi se što više sačuvale nutritivne vrijednosti. Ima visok udjel šećera, prirodni je multivitamin i multimineral. Bezalkoholan je, iznimno hranjiv i zdrav. Jedan je od najstarijih dodataka jelima u povijesti, a u mediteranskoj se prehrani upotrebljava više od 2000 godina.

Varenik se kuha dok se ne dobije gusta smeđa tekućina. Za jednu litru tog začina potrebna je velika količina grožđa, a Olja Martinić podsjeća kako nigdje nije bilo recepta za varenik, te da je njegova proizvodnja bila utemeljena na iskustvu i receptu koji se prenosio iz obitelji na obitelj.

Za vrijeme Dana varenika koji se održavaju do 4. listopada, restorani i hoteli svojim će gostima po povoljnim cijenama nuditi jela s tim začinom, a tijekom manifestacije snima se i edukativni film o povijesti varenika i njegovim nutritivnim vrijednostima.