Umjesto zakona odlučio krojiti - opanke

Iako je diplomirao pravo, Krunoslav Paun iz Donjih Andrijevaca pokraj Slavonskoga Broda kroji i šije opanke. Jedini u Slavoniji bavi se tim starim obrtom. Od zaborava tako čuva i folklornu baštinu jer opanke izrađuje ze većinu slavonskih kulturno-umjetničkih društava.

Kad zaveže majstorsku pregaču, za Krunoslava Pauna radni dan može početi. Magistar je prava, ali umjesto zakona odlučio je krojiti - opanke. Stari je obrt preuzeo naprečac, kad je kao pravnik ostao bez posla. A sad od posla glavu ne može dignuti.

Imao sam samo teorijsko znanje, stručno baš i nisam, ali tokom godina to je došlo samo od sebe i sad su 90 posto moga posla opanci, priča Krunoslav.

Kakve god tko poželi. Izrađuje ih uglavnom ručno, i to najviše za slavonske folkloraše. Nije ni čudo. Jedini je opančar na istoku Hrvatske. Što god nekom padne na pamet da se može napravit, a da je od kože, a da je u skladu s ovim što ja inače radim, ja ću to napravit, ističe.

Hoće li i za novu generaciju obitelji Paun opančarski obrt biti izazov? Premalen je još sin Andrija za velike odluke. A čuvati tradiciju i od toga živjeti uistinu je hrabar i hvalevrijedan čin.