'Muzej u loncu'

Gradski muzej Požega nakon nagrađenog projekta Muzej u loncu nastavlja s kreativnim razvojem turističkih proizvoda. Odnosi se to na inventivnost u istraživanju i rekonstrukciji zaboravljenih jela. Tako će tačkrle, vinogradarski ćevap ili rezanci na brdo ponovno oživjeti.

Kako bi se promijenila gastroslika istočne Hrvatske koju za mnoge ljude čine samo vrhunski kulen, riblji paprikaš ili čobanac, pokrenut je projekt Muzej u loncu. Riječ je o etnografsko-fotografskoj izložbi u koju su uključeni svi muzeji istočne Hrvatske, a cilj je senzibilizirati javnost te pokrenuti komercijalizaciju zaboravljenih tradicionalnih jela u Slavoniji.

Ovaj naš dio Hrvatske poznat je kao regija gdje se najbolje jede, a, nažalost, u ponudi imamo vrlo malo jela. Želja je, dakle, brojnošću ovih zaboravljenih jela potaknuti sve nas, a prije svega ugostitelje. Ovo su jela s pričom u sklopu povijesnog i običajnog konteksta, ističe Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

U sklopu izložbe organizirana je radionica za najmlađe, a pripremalo se jedno zaboravljeno jelo - popara. Popara je specifična zato što se uvijek pravila od starog kruha. Poenta popare je da se od starog kruha napravi jedno fino jelo, taman što bi se ispekao nov friški kruh, objašnjava Ivana Domanović, kustosica Gradskog muzeja Požega.

A recept za ovo brzo jelo vrlo je jednostavan. U posudi rastopiti mast, dodati kruh, posoliti prema potrebi, povremeno promiješati. Gotovo je kad je kruh mekan i blago zapržen. Poslužiti toplo.

U samo nekoliko minuta prazne posude potvrdile su koliko je bilo ukusno ovo staro zaboravljeno jelo.