Vitraji, umjetnost koja zrači posebnom čarolijom

Šarena staklaca povezana olovom srebrenkastog sjaja - to su vitraji. U prošlosti su bili vrlo cijenjen umjetnički izričaj, no danas se tek rijetki njima bave, a i rijetki ih imaju u svojim domovima.

Kada su ljudi uspjeli uz pomoć kemijskih spojeva obojiti staklo, umjetnici su došli na ideju da od njega sastavljaju slike. Slikar - staklar zvan vitrajer radi slično kao mozaičar, no njegovi komadići stakla širi su od mozaičarevih kamenčića. Osim toga, vitrajer svoje kreacije ne postavlja na zidove, nego ih uokviruje u olovne spojnice prozora.

Stavljen na prozor, vitraj propušta sunčeve zrake i stvara najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama. Najljepši primjeri vitraja nalaze na gotičkim francuskim srednjovjekovnim katedralama Chartresu, Notre Dameu u Parizu i Bourgesu.

Novinarka Ivana Štefelić razgovarala je s Dominique Jurić, akademskom slikaricom koja je jedina u povijesti Akademije likovnih umjetnosti diplomirala na temu vitraja. Dominique će vas upoznati s njihovom tehnikom izrade i čarolijom kojom zrače.