Upoznajte Hrvatsku igrajući se

Meet Croatia - Memory Croatia uzbudljiva je edukativna igra za 2 do 5 igrača namijenjena starijima od 14 godina. Znate li koji su hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode? U igri je objedinjeno 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, a sve ih možete upoznati igrajući se.

Za vrijeme nastave u 2. razredu OŠ Trnjanska u Zagrebu, ekipa Dobrog jutra zatekla je učenike s kartama na podu. Na prvi pogled ne baš poželjan prizor, ali tako oni uče. I to im je, kažu, baš super.

Meet Croatia – Memory Croatia tipična je memori igra s ciljem upoznavanja znamenitosti Dubrovnika i Zagreba te naših nacionalnih i prirodnih parkova. Odmah sam se oduševila jer je u nastavnom planu i programu propisano učenje nacionalnih parkova i parkova prirode; gradova Hrvatske: najpoznatijih i najvećih. To me oduševilo i odmah sam pomislila kako je igra djeci najvažnija i kako kroz igru djeca najlakše uče, a najbolje pamte, ističe Luci Plenković Omerso, učiteljica mentorica.

Ideju za ovu igru prije godinu je dana dobila mama jednog osnovnoškolca, Zagrepčanka Iva Šimeković. Na ideju sam došla razmišljajući kako zapakirati ljepote Hrvatske u kutiju kreativnosti, zabave, igre i promocije. Na svakoj karti je opis lokacije ili parka koji je prikazan, a koja će nadam se potaknuti svakoga i da posjeti tu lokaciju.

Pravila igre su jednostavna. Dobro izmiješajte karte, posložite ih licem prema dolje i prvi igrač okreće dvije karte. Cilj mu je pogoditi par nakon čega nastavlja igru, a ako ne pogodi, na redu je idući igrač. Nije važno koliko je sudionika ni koliko im je godina jer pobjeđuje onaj tko ima najbolju memoriju - koji skupi najviše parova.

Učenici u OŠ Trnjanska već su pronašli pobjedničku taktiku – treba pamtiti kada se karte okreću, a najbolje je biti posljednji jer tada imaš priliku najviše zapamtiti. Igrajući se u razredu, učenici puno nauče jer nakon svakog okretanja karte slijede dodatne informacije i objašnjenje fotografija, kaže učiteljica Omerso. Neke fotografije koje su vidjeli na kartama, ovi školarci će nagodinu vidjeti i uživo, kada krenu u školu u prirodi. I to većina njih prvi put.

Za sada su na kartama naši nacionalni parkovi i parkovi prirode te gradovi Zagreb i Dubrovnik, a uskoro će se naći i ostale naše znamenitosti i veći gradovi. Bit će to prilika da za stolom, na podu, plaži ili gdje god se igrači okupili, upoznaju i proputuju cijelu Hrvatsku.