[VIDEO] Grabar-Kitarović za HRT: Na izbore što prije to bolje

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je za HRT da smatra da bi se parlamentarni izbori trebali održati što prije. U ponedjeljak će donijeti odluku o datumu, i to će javnosti reći tek nakon što razgovara sa svim parlamentarnim strankama. No, ja mislim, što prije - to bolje, dodala je.

Grabar-Kitarović rekla je da niti čovjeka, niti problem niti državu ne treba cijeniti prema njezinoj veličini. Hrvatska je, kazala je, na 124. mjestu prema veličini država u UN-u, ali politika koju želi vidjeti od nje "je mnogo jača u rješavanju i naših i regionalnih i globalnih problema". Posljednjih dana srela se i rukovala, kaže, s oko 150 državnika. Iako je riječ o vrlo kratkim susretima, "ipak se uspije uspostaviti kontakt i veze koje su bitne za budućnost, kao i pozicionirati Hrvatsku kao modernu državu".

Između ostalih sastala se nekoliko puta i s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, za koju kaže da "naravno da na nju nije ljuta" zbog njezinih prijašnjih izjava, između ostalih i one da je napravila kaos u rješavanju migrantske krize.  To je iskren odnos između dviju državnica, i svatko od nas cijeni mišljenje onog drugog, kazala je.

Obami i ostalim državnicima s  kojima se susrela poslala je poruke o migrantskoj krizi, "ali i o mnogim drugim pitanjima". Ne možemo dopustiti da migrantska kriza oduzme svu pozornost, tu su i drugi problemi, tipa jednakost spolova, i zato smo ovdje u New Yorku, kazala je. Srbiijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću poručila je da joj kaže u lice ako ima kakvih primjedbi na njezino ponašanje, a Viktora Orbana će pozvati da nađu zajednički jezik u pitanju rješavanja migrantske krize.

Predsjednica je jučer u New Yorku razgovarala S Orbanom. 'S mađarskim premijerom Orbanom razgovarala je o migrantskoj krizi i pogledima na njezino rješenje. Osvrnuli su se i na bilateralne odnose, a pred službeni posjet Predsjednice Republike Mađarskoj sljedećeg tjedna', izvijestili su nakon susreta iz Ureda predsjednice nakon sastanka.