Dijabetes bez granica i predrasuda

Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je Hrvatsku u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tip 1. Na godinu se dijagnosticira oko 17 djece i adolescenata na 100 tisuća djece s tim tipom dijabetesa.
Posebno zabrinjava da obolijevaju djeca sve mlađe životne dobi, četvrtina novooboljelih su djeca mlađa od 5 godina. Ovako brz porast ne može se objasniti samo genetikom.

Dijabetes tip 1 je stanje kod kojeg je dijete doživotno ovisno o uzimanju inzulina, te pogađa cjelokupnu obitelj. Pored liječničkog tima, upravo obitelj ima ključnu ulogu u psihološkoj prilagodbi djeteta na dijabetes. Zato su Damira Car Kapor i Snježana Prgomet Andrlić, dr. dentalne medicine, obje majke djece s dijabetesom tipa 1, odlučile organizirati Obiteljski kamp. Kamp je orijentiran djeci s dijabetesom tip 1 i  njihovim obiteljima, s posebnim naglaskom na psihološko osnaživanje roditelja. O projektu Obiteljskog kampa koji će se ove godine održati od 2. do 4. listopada u Zadru, te o obiteljskom životu s dijabetesom, govorile su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Kamp je mjesto gdje i djeca i roditelji prolaze psihološko osnaživanje i edukacije što im povećava motivaciju za aktivno sudjelovanje u zbrinjavanju dijabetesa i postizanja željenih ciljeva liječenja. Mjesto je to gdje u neformalnom okruženju sudionici izravno izmjenjuju iskustva i znanja. Svi zajedno rade na senzibiliziranju šire društvene zajednice o porastu učestalosti dijabetesa tip 1 u djece i mladih. Pokušavaju djelovati na mjerodavne institucije kako bi djeci osigurali najbolje moguće lijekove i pomagala u liječenju dijabetesa. To podrazumijeva dovoljan broj trakica za samokontrolu GUK-a, te stavljanje inzulinskih pumpi i kontinuiranih  mjerača glukoze u krvi (CGSM) na redovnu listu ortopedskih pomagala HZZO-a, te u konačnici promicanje zdravog načina života.