Tartufi i kao turistička atrakcija Istre

Počela je sezona tartufa u Istri. Motovunska šuma sa svojih 9 tisuća hektara  poznato je stanište tartufa od kojih je posebno cijenjen vrlo skup bijeli tartuf. U obližnjim Livadama, u dolini Mirne danima je sve  u znaku tartufa i tako će biti do kraja listopada.

Turistički vlakić svaka dva sata vozi goste u srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa. Tina Kalčić, jedna od 800-tinjak tartufara, svakodnevno traži ovo istarsko bijelo zlato sa svoja dva dresirana psa, njemačka ptičara, vrijedna do 10 tisuća eura, pokazuje gdje se nalazi i kako se vadi tartuf.

Tartuf nazivaju i afrodizijačkom gljivom, kraljem istarske gastronomije, a za mnoge mještane Oprtaljskog područja on je sastavni dio života. Stoga su tartuf stavili u turističku ponudu svoga kraja i posvetili mu 7 jesenskih vikenda.

Da je skupocjena gljiva koja se doslovce mjeri na grame poput zlata pravi magnet za posjetitelje, pokazali su domaći i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i iz dalekog Japana, koji su stalni posjetioci ovog jedinstvenog projekta.
Upravo je ova manifestacija proslavila Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te pretvorila ovo mjesto u jedinstveno trgovište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Sajam i izložba tartufa idealna je prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa i njegovu prezentaciju.