I škola može biti ekološka

Ekipa Dobrog jutra posjetila je OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Duge Rese kako bi provjerili zašto nose naziv eko škole.

Djeca u ovoj školi znaju što su kompost, gredica, sadnica. O očuvanju okoliša ne uče samo iz knjiga. Svaki dan i marljivo rade. OŠ Ivana Gorana Kovačića u neposrednoj je blizini rijeke Mrežnice, a njezin vrt skladni  je spoj parka, travnjaka, voćnjaka, drvenih klupa, cvjetnica i autohtonih biljaka. Djeca su izgradila kućicu za ptice, pa i hotel za kukce.

U školi se ništa ne baca, reciklira se ili se starim predmetima daje nova svrha. Islužene željezne konstrukcije i daske iz područne škole danas su klupe, kinostolci u hodnicima, cvijeće u zborničkim ormarima. Sve je izrađeno vlastitim rukama te se čuva i pazi.

Uz ekološke projekte i recikliranje ovi đaci uče i o humanosti. Svake godine održava se sajam na koji roditelji i učenici donesu njima nepotrebne, ali još upotrebljive, stvari koje se moju kupiti po vrlo povoljnoj cijeni, a tako prikupljenim novcem često se plati školski izlet socijalno ugroženim učenicima.

U vrijeme odmora igraju se stare tradicionalne igre izrađene od ekomaterijala. Igra se školica, križić – kružić, lastiž (gumi – gumi) i slične ponegdje već zaboravljene igre.

Ravnateljica Sanja Ferkula ponosi se rezultatima uštede energije. Preinakom nekih školskih prostorija dobivene su dodatne učionice, 2007. godine stekli su se uvjeti za prelazak u jednu smjenu. Od tada su u jednom trogodišnjem razdoblju postignute značajne uštede energenata, ušteđeno je čak 43% lož ulja, 23% električne energije i 56% vode u odnosu na prošlo razdoblje, ponosno ističe ravnateljica Ferkula.

Njihov entuzijazam izlazi i izvan školskog dvorišta. U središtu Duge Rese postavili su edukativne drvene ploče. No to nije jedini njihov kreativni ekoprojekt. Uređivali su obalu Mrežnice, postavljali su ploče s ekoporukama, dijele ekopohvale lijepo uređenim vrtovima u lokalnoj zajednici, recikliraju i stari papir i stari namještaj, a skupljala se u školi i hrana i slama za pse u azilu. S bojama i kistovima izašli su i na ulicu. Grafitima prošarani zid gradskog stadiona obojili su nekim novim motivima.

Ekološki osviješteni učenici pravi su mladi aktivisti pred kojima su još mnogi zeleni pothvati.