I vi možete naučiti kineski

Nova znanja otvaraju i nove vidike. Učenje kineskog jezika zanimljivo je, ali i korisno iskustvo. 

Klara Banić odlučila je učiti kineski jezik. Na Konfucijevu institutu u Zagrebu besplatno se obrazuje za budućnost u kojoj će znanje kineskoga biti prednost na tržištu rada. Naime, tim se jezikom služi čak 20 posto svjetske populacije.

Predavači na Institutu izvorni su govornici. Komuniciraju na engleskom. Najviše se bore sa ć i č, ćevapčiće ne mogu izgovoriti kako ni reći R.

Klara priznaje, nije joj lako. Vrlo je teško zapamtiti znakove jer ih ima jako puno i nisu logični. Ima ih preko tisuće, ali dovoljno je 600 kako bi se čitalo novine, objašnjava Klara.

Nada se da će, zahvaljujući trudu i zalaganju, dobiti stipendiju koja će joj omogućiti studiranje jezika u Kini, a osigurava je Institut.

Tu je pogodnost već iskoristio Karlo Dasović. Poznati zagrebački DJ upisom na tečaj kineskog prije 3 godine otisnuo se na putovanje koje je za njega bilo avantura života - jednogodišnje studiranje kineskoga u najvećem gradu Kine Šangaju.

Tulumario je vikendom, a vrijedno učio ostalim danima. Živeći u gradu s 23 milijuna stanovnika, u istoj večeri mogao je birati između odlaska na utakmicu LA Lakersa, natjecanja Formule 1 ili pak koncerta Justina Biebera. Ipak, najviše su ga iznenadili međuljudski odnosi. Djevojka se upoznaje isto kao i ovdje, ali reakcije su drugačije, naš pristup je za njih 'too much'. Sve ide polakše, objašnjava Karlo.

Vrativši se u Hrvatsku, nastavio je učiti kineski, a zahvaljujući svojoj poduzetnosti, njegove veze s Kinom danas mu donose i financijsku korist.

Poput Karla i Klare danas u Hrvatskoj nekoliko stotina ljudi uči jezik budućnosti. Naime, Konfucijev institut svake godine upisuje polaznike u nekoliko gradova Lijepe naše, a uskoro će se kineski učiti i u nekoliko zagrebačkih gimnazija. I vi možete otkriti ljepotu učenja ovog jezika na jednome od tečajeva na kojem ćete se ponovno uvjeriti kako.