Vijeće HRT-a raspravljalo o izmjenama Ugovora s Vladom te o sportskome programu

Zagreb, 29. rujna 2015. –  Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije na današnjoj je sjednici raspravljalo o sportskome programu, provedbi javne rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a te o izvješću britanskih savjetnika u kontekstu poboljšavanja programa. Poseban naglasak u vezi sa sportskim programom bio je na premještanju dijela sportskih sadržaja s Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na Četvrti program Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) pri čemu je postavljeno pitanje krši li se time Ugovor između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske.

Ravnatelj Programa HRT-a Saša Runjić pojasnio je da Hrvatska radiotelevizija ne krši Ugovor s Vladom Republike Hrvatske, ali da ima određenih izazova u programskome pozicioniranju sportskih sadržaja sukladno Strategiji razvoja HRT-a i profilima programskih kanala. To što se neki sportski sadržaji, kako je pojasnio, trenutačno emitiraju na Četvrtome programu HTV-a posljedica je nastojanja da se stabilizira shema Drugoga programa HTV-a kao obiteljskoga kanala.

Rukovoditelj Produkcijskoga odjela Sport HRT-a Bruno Kovačević održao je prezentaciju o sportskome programu HRT-a te istaknuo kako su sportski sadržaji u vrhu gledanosti nacionalnih televizija. Također, rekao je, sportski program HRT-a najgledaniji je program i u Hrvatskoj i u regiji i to bez tzv. žutih vijesti. HRT, kako je dodao, nabavlja veliku količinu sportskih sadržaja koje nije uvijek moguće emitirati, stoga bi isključivo sportski program bio jedno od mogućih rješenja. „Imamo 550 prijenosa godišnje, to je jako mnogo, u drugim državama neke su televizije pronašle rješenje u posebnome sportskom programu, poput RAI-ja u Italiji ili u Španjolskoj i Češkoj”, istaknuo je Kovačević. Rekao je kako i HRT trenutno analizira mogućnosti pokretanja posebnoga televizijskog sportskoga kanala HRT Sport o čemu se očekuje i mišljenje javnosti tijekom aktualne javne rasprave o  izmjenama i dopunama Ugovora s Vladom Republike Hrvatske. 

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman izvijestio je Vijeće o dosadašnjemu tijeku javne rasprave koja će trajati do 15. listopada. „U okviru rasprave održali smo tribine u Šibeniku i Čakovcu, na našim je internetskim stranicama otvorena anketa koja je dostupna svim građanima te imamo mnogo povratnih komentara koje i dalje prikupljamo i analizirat ćemo ih na kraju rasprave”, rekao je Radman. Dodao je i kako će HRT raspravu popratiti i u svojim radijskim i televizijskim emisijama U mreži prvoga i Otvoreno.

Na sjednici je bilo riječi i o izvješću britanskih savjetnika koji su prije nekoliko mjeseci boravili na HRT-u te iznijeli svoje prijedloge za poboljšanje programa HRT-a. Vijećnike je zanimalo i koja je svrha izvješća konzultanata jer se već i prije toga znalo da treba uvesti promjene u Dnevnik. Na to je odgovorio Saša Runjić, istaknuvši kako se sve primjedbe analiziraju i uzimaju u obzir te nastoje primijeniti u svakodnevnome radu, a isto je i s izvješćem savjetnika. Rekao je i kako izvješće nije posebno plaćano, nego je suradnja ostvarena u okviru suradnje s EBU-om.

Član vijeća Josip Jelić rekao je kako se slaže s primjedbama koje idu u korist poboljšanja te dodao kako „postoji trend poboljšavanja rada Informativnoga medijskog servisa“. Istaknuo je i kako je HRT položio test prateći aktualno stanje s izbjeglicama te kako je pomak nabolje vidljiv ne samo u Dnevniku, nego i u ostalim emisijama.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr