Svjetski dan srca

Na zdravlje srca, ističu liječnici, uvelike utječemo mi sami. Iako se neke bolesti srca genetski naslijeđuju, svatko od nas svojim načinom života može doprinijeti zdravlju tog vitalnog organa. Liječnički je recept isti: mnogo kretanja, što manje stresa, cigareta i alkohola te naravno zdrava prehrana.

Pritisak u prsima i otežano disanje prije šest su godina Dušana Borka prvi put smjestili u bolnicu. Liječnici su odlučili da se na srce mora ugraditi elektrostimulator. Svaki je dan borba za Dušana no znatno olakšana uz pomoć suvremene medicine. Ipak najvažnija je prevencija koja se može primijeniti već kod djece tako da se djeci osigura dovoljno prostora za igru, da ih se motivira na igru te da im se osigura zdrava prehrana, isitče dr. Branko Ostrički, voditelj Odjela kardiologije u ŽB Čakovec.

Prehrana je važna za zdravu, a posebno za bolesnu djecu. Malih je srčanih bolesnika u Hrvatskoj oko 10 000, svake se godine rodi još 500 novih. Naša djeca jesu zdrava, hvala Bogu, ona su nakon operacija zdrava, mogu živjeti, mogu ići u školu, mogu čak trenirati i sport, međutim uvjiek treba biti oprezan, ističe Gordana Prebeg, predsjednica ogranka Udruge Veliko srce malom srcu.

Kako posebno moraju paziti na prehranu; što i kako kuhati za male srčane bolesnike, okupljenim roditeljima u međimursku podružnicu Udruge danas je pojasnio priznati hrvatski chef Branko Ognjenović. Na ovakvu aktivnost chefa Ognjenovića potakla je prerana i iznenadna smrt sina (36) od srčane mane za koju nisu znali. Kroz udrugu koja nosi ime njegova sina 'Renato - kuhari bez granica', želi promovirati važnost kuhanja i zdrave prehrane. Nakon Preloga, radionice planira održati i u drugim hrvatskim gradovima.