Neodoljive slastice za vaše lajavce

Ljiljana Vlašić Maršić, majka troje male djece i vlasnica 9 izložbenih pasa dugogodišnji je hobi pretvorila u posao i postala prva hrvatska slastičarka za pse. Zašto njezinim slasticama ne mogu odoljeti ni ljudi ni psi provjrila je ekipa Dobrog jutra.

Sve je počelo još prije 14 godina kad je Ljiljana zbog alergijskih reakcija, češkanja i gubljenja dlake u svog prvog izložbenog psa, tibetskog terijera Luna, sama počela peći pseće poslastice.

Lun je kao nagradu najviše volio dobiti neku slasticu pa se Ljiljana primila posla te je proučivši, tada dostupnu, literaturu počela sama pripravljati nagradne keksiće za Luna. Prve je ispekla zbog izložbi, onda je došao drugi pas, pa treći i tako su stigli do devetog četveronožnog člana obitelji. Poslastice je najprije pripremala svojim psima, a zatim za ljubimce svojih prijatelja rođendane, blagdane… Uz troje male djece i stalan posao bilo je to previše posla za hobi.

Iskoristila je trogodišnji porodiljini dopust za 3. dijete i krenula u avanturu pretvaranja hobija u posao te početkom ove godine pokrenula malu manufakturu. Slastice za pse ručno izrađuje od 100% prirodnih i provjerenih namirnica iz malih obiteljskih gospodarstava, bez konzervansa, umjetnih boja i dodataka, a odobrava ih svakodnevno deveteročlana četveronožna komisija.

Kod pripreme psećih poslastica prvo treba obratiti pozornost na to što pas smije, a što ne smije konzumirati, zatim ima li vaš pas ima neki problem, primjerice alergiju na neku namirnicu, te takve namirnice treba izbjegavati. Ono što mi koristimo u većini naših keksića je: integralno brašno, s lanenim, konopljinim brašnom, malo maslinovog ulja uz to dodajemo meso koje najviše odgovara vama ili vašem psu.

Psi ne bi trebali jesti orašaste plodove, ne treba niti s jednom namirnicom pretjerivati, sve davati umjereno. Jabuka ne može naštetiti jer je prepuna vlakana, pomaže oko probave, kao i banana koja napravi film oko debelog crijeva, Ljiljanine su preporuke.

Većina Ljiljaninih, psima neodoljivih poslastica, izgledaju kao pravi kolači, peciva, torte ili keksi pa ih mogu ih jesti i ljudi, ali razlikuju se po okusu jer u njima nema šećera, soli i drugih začina. Ovakvi pseći oblizeki dodatak su uobičajenoj prehrani. Ako želite svom ljubimcu priuštiti nešto doista zdravo i fino, zamijesite sami kolačiće od biranih sastojaka kojima nijedan lajavac neće odoljeti.

Tvrdi nagradni keksići

Sastojci:
    200 g integralnog brašna
    1 žlica lanenog brašna
    180 g pileće jetre
    1 žlica maslinovog ulja
    1–2 zaimače mesne juhe

Umiješano tijesto treba razvaljati, oblikovati kalupom i peći na papiru za pečenje 20-ak minuta na 130° C.