Danas slavimo Međunarodni dan kave

Na pitanje bez čega ne mogu zamisliti jutro, većina će jednoglasno odgovoriti – bez kave. Zato i ne čudi što ovaj omiljeni napitak ima svoj dan koji se slavi 29. rujna.

Različitim aktivnostima i iznenađenjima obilježava se u mnogim dijelovima svijeta gdje majstori baristi pripremaju brojne vrste kava i koktela, uz obavezna natjecanja u ukrašavanju, prezentaciji i ispijanju, a sve to prati i neizostavna izrada slastica s okusom ovog napitka. 

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci diljem svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šalica. Dvije su vrste kave –  arabika i robusta, a najveći proizvođač na svijetu je Brazil koji je proizvodi gotovo dvostruko više nego Vijetnam i Kolumbija.

Teško je reči kakva je kava najbolja, no turska poslovica kaže kako 'kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav'. Dodajmo tome i kako neka znanstvena istraživanja tvrde da upravo omiljena vrsta kave može puno reći i o našoj osobnosti.

Tako, primjerice, ljubitelji espressa pokazuju liderske sklonosti, dok su oni koji biraju macchiato neodlučni i skloni ugađanju drugima. Oni koji se odlučuju za capuccino kreativni su i druželjubivi, a ljubitelji crne, turske kave izravni su minimalisti.

Kakva bila da bila, turska, espresso, cappuccino, bijela, jača ili slabija - vole je sve generacije i mnogima dan ne može započeti bez barem jedne šalice.