Štrajk se nastavlja: Nema dogovora prosvjetara s Mornarom

Ne može biti bolje vrijeme za štrajk nego što je to pred izbore, kazao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Dnevnik 3 HRT-a.

U osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama nastavlja se štrajk sa zahtjevom da se plaće povećaju za četiri posto.

Iako se očekivalo da će se sindikati i resorni ministar ovoga puta dogovoriti, ni popodnevni sastanak nije dao rezultata.

Viđenje problematike kroz prizmu ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara koji je nakon propalog dogovora gostovao u emisiji HRT-a Hrvatska uživo:U ministarstvu znanosti i obrazovanja ppodne je završio sastanak ministra i sindikalista prosvjete bez dogovora. Prosvjetari su tražili pismenu potvrdu da će dobiti povećanje plaća, a ministar Mornar je na pregovore stigao s pismom namjere u kojem je pisalo da će se zahtjev razmotriti s novom Vladom i u skladu s mogućnostima proračuna za 2016. godinu. Stoga je sastanak bio kraći od pola sata. 

Ministar se i dalje čudi i ne razumije što je u tome loše, ako Vlada iskazuje namjeru da nudi ozbiljne pregovore nakon izbora i ne razumije zašto to sindikati ne žele potpisati. Tvrdi da je danas bilo oko 30% ljudi u štrajku, sindikati 80%.

Ministar Mornar nije zatvorio vrata razgovorima, a prosvjetari će razmotriti kako dalje sa štrajkom.  Večeras će biti užarene linije sa sindikalnim povjerenicima, a članstvo će odlučiti što će biti u sljedećim danima. Do tada svaka škola snalazi se na svoj način.Uoči sastanka predsjednica učiteljskog sindikata Sanja Šprem rekla je kako su ili premijer Zoran Milanović ili ministar Mornar odlučili danas sindikatima ponuditi svoje prijedloge na papiru, što su očekivali već na prvom sastanku, ali nisu dobili. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da nije zadovoljan i da je tako ozbiljan sastanak trebao biti održan prije mjesec dana.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, broj štrajkaša jučer je pao za desetak posto u odnosu na petak, a prema podacima sindikata, štrajkaša je za jedan posto više nego u petak.

Premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar nekoliko su puta proteklih dana rekli kako novca za povećanje plaća učitelja i nastavnika sada nema te da se o tome može razgovarati tek nakon izbora. I sindikati u štrajku i Ministarstvo obrazovanja ističu da će, bez obzira na štrajk, sva djeca koja dolaze u škole biti zbrinuta.Štrajk se nastavlja; Srednjoškolac poručuje odraslima: Odmah pronađite rješenje!