Čovjek uči dok je živ

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ove godine organizirala je 9. Tjedan cjeloživotnog učenja koji traje od 28. rujna do 4. listopada. Kao i prethodna, i ovogodišnja kampanja provodi se pod sloganom 'DOBRO JE UČITI', te je usmjerena na prenošenje poruke o važnosti cjeloživotnog učenja.

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja jučer su u Rijeci dodijeljene nagrade 'Maslačak znanja' čiji je cilj isticanjem životnih primjera odraslih polaznika različitih programa i oblika učenja potaknuti i motivirati druge da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Ovogodišnji dobitnici: Andreja Sedlar, odgajateljica iz Varaždina, Sandra Pezić, obrtnica iz Kutine i Ivica Cik,  obrtnik iz Virja kod Koprivnice, jutros su bili gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Cilj ovogodišnjeg Tjedna je podići svijest o tome da učenje omogućuje stjecanje znanja i vještina traženih na tržištu rada i bitno povećava zapošljivost; omogućuje uklanjanje jezičnih, tehničkih i drugih komunikacijskih prepreka te time proširivanje i produbljivanje vlastitog odnosa s drugim ljudima; omogućuje nadoknađivanje prethodno propuštenih prilika za obrazovanje; daje priliku za osobni razvoj te omogućuje veći doprinos vlastitoj zajednici i društvu u svim razdobljima života. Također, učenje i razvijanje građanskih kompetencija omogućuje aktivno sudjelovanje u društvu te učinkovito ostvarivanje i zaštitu vlastitih prava.

Ivica Cik
(1965) nakon 25 godina radnog staža ostaje bez posla. Nije se obeshrabrio činjenicama o krizi zapošljavanja i o predrasudama da poslodavci zapošljavaju pretežno mlade ljude, već je aktivno započeo s proučavanjem novih trendova i zanimanja. Prijavljuje se na pohađanje programa osposobljavanja za Montera autonomnih energetskih sustava iz obnovljivih izvora energije preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nakon završetka programa uključio se u dodatne edukacije te je pohađao START UP seminare za poduzetnike početnike. Koristio je mjeru aktivne politike zapošljavanja te je otvorio vlastiti obrt. Svoje iskustvo cjeloživotnog učenja prenosi dalje te pozitivno utječe na sve koji su se našli u sličnoj situaciji.

Sandra Pezić
(1981.) stekla je temeljno obrazovanje u Njemačkoj gdje je završila osnovnu i srednju školu u ukupnom trajanju od 12 godine. Kako srednjoškolsko obrazovanje nije priznato u Republici Hrvatskoj Sandra upisuje i završava nekoliko programa: 2002. godine završava osposobljavanje za obavljanje poslova usmene i pismene komunikacije na njemačkom jeziku, 2009. godine završava srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje prodavač, 2010. godine završava program prekvalifikacije za zanimanje komercijalist i stječe uvjerenje o znanju stranog jezika, 2014. godine završava program osposobljavanja za pomoćnika u nastavi te volontira u Učeničkom domu Kutina kao volonter za poduku njemačkog jezika u trajanju od dva tjedna. Krajem 2014. godine otvara i vlastiti obrt za poduku i prijevode uz potporu samozapošljavanja. Majka je troje djece u dobi od 8., 11. i 12. godina.

Andreja Sedlar
(1963.) završila gimnaziju, a zatim i tekstilnu školu. Radila u različitim industrijama te se okušava u mnogim poduzetničkim idejama. U međuvremenu postaje majka. U kasnim tridesetima, nakon određenog razdoblja nezaposlenosti, upisuje Visoku učiteljsku školu u Čakovcu nakon čega se zapošljava u dječjem vrtiću. U 45.-oj godini života upisuje diplomski studij Ranog predškolskoj odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Rijeci. U sklopu potprograma Comenius sudjeluje na stručnom usavršavanju na Malti nakon čega ju je organizator imenovao predstavnicom udruge za Hrvatsku. Također u sklopu eTwininng programa sudjeluje na stručnom usavršavanju u Rimu. U međuvremenu je imenovana mentoricom odgajateljica.