Fotomanipulacijom stvara svjetove iz mašte

Fotomanipulacija je digitalna umjetnost kojom se tek rijetki bave u Hrvatskoj. Unatoč tome za jednu našu umjetnicu zna se diljem svijeta. Digitalne fotografije Martine Stipan pravi su hit na društvenim mrežama. Ekipa Dobrog jutra posjetila je Martinu i provjerila kako izgleda njezin digitalni svijet.

U Varteksovoj ulici baroknoga Varaždina, nastaju neka nova, suvremena umjetnička djela. Stvara ih Martina Stipan. Tek joj je 17, a već je ostavila trag u svijetu fotomanipulacije. Svijet u koji se povlači nakon školskih obveza. 

Martina pohađa Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer medijski tehničar. Njeni digitalni radovi povezani su sa strukom za koju se sprema. U školi uči o video fotografiji, digitalnoj umjetnosti, grafičkom dizajnu… Radovi fotomanipulacijom na Internetu su je fascinirali te je pokušala i sama napraviti nešto svoje, nešto kreativno u svom malom digitalnom svijetu.

Prve radove objavila je na društvenim mrežama prije pet godina i ubrzo postala prepoznatljivo ime. Velike američke stranice su objavile moje radove poput Talent Housea, Art People Galery i Arhitekture Designe.

Fotomanipulacija kod nas baš nije poznata umjetnost. Ukratko, na Internetu se pronađu i skinu zanimljive fotografije pa ih se obradi u Photoshopu i tako nastane potpuno nova fotografija. Slike za obradu nalazi na stranicama s kojih je dopušteno koristiti fotografije, a na takvu fotografiju dodaje svjetlo, sjene, motive… sve što će fotografiju 'prilagoditi' njenom svijetu. Za to joj treba otprilike 3 sata. Volim stvarati izmišljene svjetove, svjetove mašte, svjetove iz mojih snova. Ovakve slike su popularne u SAD-u gdje se koriste za filmsku produkciju, objašnjava.

Njezine slike još nisu završile na filmskom platnu, ali doći će i do toga. Za sada je imala dvije izložbe: jednu u Varaždinu, a jednu u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti.

Jednoga dana namjerava se potpuno posvetiti ovakvom digitalnom svijetu i stvarati umjetnost o kojoj će se, nada se, govoriti sve više.