Automobilom iz Đurđevca do Odese

Jutros su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska dojmove sa svog putovanja s gledateljima podijelili Martin i Danijela Mahović iz Đurđevca koji su u kolovozu automobilom proputovali Rumunjsku, Moldaviju i Ukrajinu.

Martin i danijela putuju zbog sadržaja, a ne destinacija. Putovanja uvijek dobro isplaniraju, a veseli ih što tijekom puta uvijek dođe do zanimljivih susreta.

Od 1. do 13. kolovoza automobilom su prošli rutu: Rumunjska – Moldavija – Ukrajina. Krajnji cilj bilo je ljetovanje na Crnom moru u ukrajinskoj Odesi, u koju su trebali stići 5. dan puta. Do tada je plan bio posjetiti 'Korvinov' dvorac u Huneodari u Rumunjskoj, pogledati Kišnjev u Moldaviji te nekako stići do Odese.

Preko Mađarske su stigli do Rumunjske te relativno lako pronašli dvorac, čiji je jedan od vlasnika bio i Matija Korvin, isti onaj koji je poklonio posjed – Stari grad u Đurđevcu, Sigismundu Ernuštu, pečuhskom biskupu.

Drugi dan nastavili su vožnju kroz Rumunjsku prema rumunjsko-moldavskoj granici, a nekih 130 km od Kišnjeva odlučili su se za kratki odmor u nekom restoranu uz cestu, a kako je restoran imao i vanjski bazen te vrlo povoljan smještaj odlučili su ostati i uživati malo u plivanju.

Nakon plivanja i noćenje nastavljaju prema Kišnjevu u kojem su razgledali gotov sve što je vrijedno razgledavanja – zgrada vlade, predsjedničku palaču i parlament, Nacionalni povijesni muzej Moldavije…

Put do Odese preko Tiraspola vodio ih je po raznim cestama i cesticama, s više ili manje rupa, kako kažu, pa im je za 300-tinjak km trebalo 9 sati vožnje.

No, ulazak u Odesu i sam grad je sasvim nešto drugo. Treći grad bivšeg SSSR-a, poslije Moskve i Sankt Peterburga, često zvan i 'mala Italija', grad s više od 20 muzeja, dugačkim šetnicama, prekrasnom arhitekturom, zelenilom, lijepo uređenim kafićima i restoranima, grad koji doslovno živi 24 sata na dan je nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Tjedan dana dugih šetnji, razgledavanja muzeja, kupnja u Crnom moru, koje nije naravno kao naše, ali na ležaljci, uz bogatu ponudu sušene ribe, jeftinog voća i hladne pive, sve je ljepše i lakše…


Ruta povratka je bila: Bukurešt - Pitesti - Sibiu - Arad - Pečuh - Virovitica - Đurđevac, sve ukupno u 12 dana prošli su put od nekih 3300 km.