Džem od drena

Zdrav kao dren! Stara je narodna, koja nije nastala bez razloga.
Zdrava biljka i još zdraviji plod.


A Riječani je toliko cijene i vole da su čak dio grada po njoj nazvali - Drenova! Imaju i svoju Udrugu 'Dren' kako bi još više podigli svijest o dobrobiti ove biljke za ljudski organizam.

Udruga je osnovana kako bi se naučilo što više o drenjuli, njezinim nutritivnim i zdravstvenim koristima i kvalitetama, kako bi se očuvala  drenjula kao autohtona biljka, ali i kako bi se razmijenio pokoji dobar recept. Rakija, liker ili sok - tek je dio onoga što se od drena načiniti može, a jutros su u Dobrom jutru pripremili džem.

Džem od drena

Sastojci
:
        2 kg drena 
    500 g šećera
Zrele plodove drena operite, stavite u široku posudu i zagrijte na laganoj vatri dok ne omekšaju i počnu se odvajati od koštice. Tada ih propasirajte, a dobiveni sok/masu pomiješajte sa šećerom. Kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete željenu gustoću. Zagrijte čiste staklenke i u njih ulijte još vruću marmeladu. Drugi dan ih zatvorite dvostrukim celofanom.

Jednostavno i zdrav, baš kao dren ili kako bi rekli u tom dijelu grada: 'Zdrav kao DRENova'.