Mogu li egzotične životinje biti kućni ljubimci?

Zmije, pirane, iguane i majmuni zanimljive su, ali i opasne životinje. Dok ih većina najčešće vidi u zoološkim vrtovima ili na televizijskim ekranima, neki ih drže i u kući. S njima se igraju, maze ih i hrane. Straha od njih nemaju. S druge strane, za njih strahuju Prijatelji životinja. Država, kažu, postojećim zakonima ne štiti ni životinje ni okoliš.

Koliko god ih mi voljeli, koliko god im pokušali pružiti svu potrebnu pažnju, nisu to uvjeti koje oni imaju u prirodi, ističe Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Iz udruge Ministarstvu poljoprivrede predlažu uvođenje pozitivne liste kojom bi se precizno odredile vrste koje se smiju posjedovati u domu. Jednostavno treba uzeti listu iz Belgije, Nizozemske, predlaže Luka.

Zoolog Ivan Cizelj slaže se da su regulacije o držanju ovakvih životinja potrebne, ali misli da pozitivna lista neće riješiti problem. Po meni je bolje napraviti pravilnike koji se moraju poštivati nego jednostavno donijeti zabranu, smatra Ivan.

Vlasnici egzotičnih životinja ne slažu se u potpunosti s ovom inicijativom. Vjeruju da svojim ljubimcima pružaju sigurnost koju u divljini nemaju.
Reporter emisije Dobro jutro, Hrvatska, Andrej Rašljanin, pokušao je otkriti mogu li egzotične životinje biti kućni ljubimci ili im je mjesto isključivo u prirodi: