Ministarstvo ukinulo smjer Modni stilist u Školi za modu i dizajn

Osim sa štrajkom, jedna od srednjih škola u Zagrebu ove godine ima problema i s ukidanjem smjerova. Kako se niz nelogičnosti može odraziti na želje mladih učenika,  pogledajte u sljedećoj priči.

Paula Vučković je od malena htjela biti modna dizajnerica. Zato pohađa Školu za modu i dizajn. Ove je jeseni trebala ponovno upisati željeni smjer - modni stilist. Njezina je želja odjednom ostala neispunjena kada je saznala da se taj smjer, kao i nastava za likovnu umjetnost, ukida.

Osamnaest dana prije škole su nam rekli da se smjer ukinuo i da mi nemamo gdje, rekla nam je Paula.

Ministarstvo je odluku donijelo slijedeći pedagoški državni standard. On kaže da se smjer ukida ako ga ne upiše namjanje dvadeset đaka. 12 učenika na jednom smjeru i deset na drugom nedostajalo je da se popuni norma.

Nije mi jasno zašto nisu išli na to da idemo sa kombiniranim odjelom. Ja sam ponovno zamolio da se odobri jedan razredni odjel, da imamo ta razredna zanimanja, ističe ravnatelj Petar Smajić.

Pedagoški standard dopušta iznimke. Odnose se na deficitarna i umjetnička zanimanja, u koja bi se ovi smjerovi mogli ubrojiti. Mi smo u jesen te razrede uvijek imali dupkom pune, interes postoji i kažem to je gotovo nezamislivo da škola koja ima u nazivu modu i dizajn ostaje bez dva svoja najatraktivnija i glavna zanimanja, mišljenja je ravnatelj Smajić.  

Reagirala je i pravobraniteljica za djecu. Priznaje da je odluka Ministarstva formalno opravdana, ali smatra da je donesena prijevremeno. Ono što je možda bilo moguće je eventualno pričekati jesenji upisni rok. Možda bi to donijelo neku promjenu, kaže pravobraniteljica. 

Osamnaest srednjoškolaca tako se našlo u neočekivanim problemima. Do životnih će ciljeva morati okolnim putem.

Osjećala sam se grozno, bila sam užasno ljuta jer su nam oduzeli pravo na školovanje za to što smo htjeli. Htjeli smo nastavit karijeru za dizajnera, ali nam nisu to omogućili, kaže Paula.

Možda će nagodinu interes za modni stil i likovnu umjetnost biti veći pa problema neće biti. No učenicima koji ove godine nisu mogli upisati željeni smjer to će biti slaba utjeha.