Roditelji u nedoumici, a pravobraniteljica poručuje: Djeca imaju pravo na obrazovanje!

Poslala sam istu preporuku Vladi, odnosno Ministarstvu obrazovanja, i sindikatima: djeca imaju pravo na obrazovanje, rekla je u središnjem Dnevniku HRT-a pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Nije dobro pozivati djecu i roditelje da djeca ne idu u školu. Njima jest mjesto u školi i pozivati ih da odustanu od svoga prava kako bi netko od odraslih ostvario svoja prava, nije dobro, dodala je.

Također joj smetaju izjave kako će djeca, dođu li u školu, biti zbrinuta. Škola ne služi za zbrinjavanje, nego za obrazovanje, rekla je pravobraniteljica. Pozvala je obje strane da se dogovore na neki drugi način, a ne preko leđa djece.

Novca za prosvjetare nema

Premijer Zoran Milanović i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar još su jednom ustvrdili kako novca za povećanje plaća učitelja i nastavnika sada nema te da se o tome može razgovarati tek nakon izbora, pa je stoga štrajk prosvjetara nerealan.

Štrajk u školama nastavljen je i danas, a ministar Mornar izjavio je jutros kako će opet sindikatima ponuditi razgovor. Poslijepodnevni sastanak predstavnika dvaju sindikata s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), na kojemu se razgovaralo o njihovim zahtjevima, nije dao rezultata. Novi su pregovori najavljeni za sutra kada se ministar Mornar očekuje s pisanom ponudom. Zbog toga se štrajk u školama, na fakultetima i u znanstvenim ustanovama nastavlja.

Prepucavanja premijera i sindikata oko štrajka rezultirao je time da roditelji ponovno nisu znali što s djecom. Kako dani prolaze, nedoumica raste - poslati djecu u školu ili ne. Učitelji, i oni koji su u štrajku i oni koji nisu, ogorčeni su.

Kao šlag na cijelu situaciju dolazi nepoznanica: hoće li djeca, ne dođu li u školu, dobiti neopravdane sate? Sve oči uperene su u razrednike koji o tome odlučuju, ali u konačnici, u ravnatelje.

Štrajk se nastavlja, Mornar ne popušta - i dalje traži dva mjeseca "time outa"

Obećavamo da će poslije izbora biti povišice, međutim proračun za ovu godinu je donesen, znate i sami, situacija je takva da smo praktički tehnička vlada i takve obveze ne bismo htjeli preuzimati, kazao je Mornar. I dalje misli da ovaj štrajk nema smisla te moli dva mjeseca "time outa". Misli da je prijedlog sindikata nepošten.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, gostovao je jutros u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".  Štrajk se nastavlja i danas, očekuju dobar odaziv.

Mornar je u nedjelju roditeljima poručio da djeca danas trebaju doći u školu te kako ih sindikati nemaju pravo pozivati da ne dolaze za vrijeme štrajka.

Roditeljima koji su zbunjeni proturječnim informacijama u medijima Mornar je savjetovao da upute ne traže u medijima jer sindikati preko njih pozivaju da se u školu ne dolazi, već je bolje nazvati školu ili, još bolje, poslati djecu u školu.

Ja znam kakva je situacija s profesorima, ali mislim da su ipak ova djeca i roditelji žrtve toga, mislim da neće ništa dobiti, rekao je jedan od roditelja jutros.

Podsjetimo, u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama štrajk su u petak započela četiri sindikata obrazovanja i znanosti tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto.

Drugog dana štrajka prosvjetara od 192 škole (Preporod djeluje u 331 ustanovi), iz kojih su do 13 sati prikupljeni podaci, u kojima djeluju podružnice sindikata Preporod, u 63 škole svi su zaposlenici radili, dok se u 129 škola nastava provodila djelomično ili je uopće nije bilo. Od ukupno 4766 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bio 1551 član, odnosno 32,54% članstva.

U štrajku i drugog dana sudjeluje znatan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani. Članstvo Preporoda, zajedno s članstvom drugih sindikata, ostaje u štrajku dok se ne ispuni zahtjev upućen Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka, priopćio je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Četvrtina škola u petak radila redovito, četvrtina nije radila, polovica djelomično

Podaci koje je Ministarstvo obrazovanja prikupilo do 17 sati u petak, prvoga dan štrajka, koji su obuhvatili jutarnju i popodnevnu smjenu, govore da je otprilike četvrtina škola radila redovito, isto toliko nije radilo, a polovica ih je djelomično radila. Broj djelatnika koji su štrajkali bio je oko 51 posto, oko 48 posto djelatnika je radilo. Podaci koje su prikupili sindikalisti prilično se razlikuju pa je tako, prema njihovim izvještajima, čak 84 posto radnika iz osnovnih škola bilo uključeno u štrajk i 76 posto iz srednjih škola.

Milanović: Sindikalni čelnici bore se samo za svoje fotelje

Sindikati: Milanovićeva izjava o štrajku njegov je politički i ljudski pad