U Šibeniku pokrenut Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

Šibenik i avangardna energetika druže se već stoljećima. Prije 400 je godina izume s obnovljivim izvorima energije potpisivao slavni Šibenčanin Faust Vrančić. Šibenik je prvi grad na svijetu osvijetljen izmjeničnom strujom, prije 120 godina. A u 2015. dobiva Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Još je 10 dana ostalo do početka nastave na prvome šibenskom sveučilišnom studiju. Uređenje fakultetskog prostora je pri kraju, a upisna je kvota gotovo potpuno ispunjena - 48 od mogućih 50 studenata. Riječ je o studijskom programu kakav ne postoji u ovome dijelu Europe, a studentima bi nakon diplome burza rada trebala biti nepoznanica.

Visokoškolsku je priču pokrenuo je prof Zvonko Pešić, nakon povratka sa studijskog putovanja u Izraelu. Spoznao sam da i Hrvatska ima nevjerojatne probleme, da uvozimo jako puno energije, da naši kadrovi apsolutno nisu obrazovani i kompetentni da se mogu uključiti u nove trendove u Svijetu. Pogotovo implementiranje novih tehnoloških dostignuća u korištenju obnovljivih izvora energije, ističe.

Ovdje će se školovati stručnjaci za energetsku učinkovitost u zgradarstvu i industriji, proizvodnju energije iz vjetroelektrana, malih hidroelektrana, solarnih elektrana. Riječ je o dislociranom, preddiplomskom, trogodišnjem studiju zagrebačkog Sveučilišta, a nastavu će organizirati stručnjaci Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Svi koji uspješno završe šibenski trogodišnji studij, mogu nastaviti studiranje u Zagrebu - na FER-u i FSB-u.

U tijeku su pripreme i za pokretanje još dva studija - akvakulture i zaštite okoliša. Temelj je to za konačan cilj: osnivanje samostalnog - Šibenskog sveučilišta.