Mornar: Tamo gdje nastave ima, tamo treba doći u školu

U osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama u Hrvatskoj u tijeku je štrajk koji su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirala tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto. Prema podacima sindikalnih čelnika, odaziv članova u osnovnim školama je iznad 80%, u srednjim školama malo više od 75%, a u visokom školstvu i znanosti oko dvije trećine.

Te je podatke opovrgnuo ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostujući u Dnevniku. Rekao je da je oko 50% djelatnika u štrajku te da se nastava održala u 70% srednjih škola. Upitan hoće li djeca zaista dobiti neopravdane sate ako nisu došla u školu, makar ta škola tek djelomično radila zbog štrajka prosvjetnih sindikata, Mornar je kazao da se njegova izjava odnosila na one škole gdje se nije znalo hoće li nastave biti ili neće. Tamo gdje nastave ima, tamo treba doći u školu, rekao je. 

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, u vezi s podacima o odazivu na štrajk rekla je da vjeruje svim učiteljima i povjerenicima koji su davali podatke. U vezi s pozivom na dogovor, ministar Mornar izjavio je kako mu je neshvatljivo da sindikati ne pristaju na razgovore nakon izbora. Šprem kaže da se štrajk nastavlja do ispunjavanja zahtjeva. Tražimo da u ponedjeljak ponude nešto konkretno, inače od razgovora nema svrhe, naglasila je.

Konsenzus je da bi plaće trebale biti veće, ali treba biti svjestan da nije prosvjeta jedina koja je izgubila u ovoj krizi. Jednostavno, prosvjeta je jedan od najvećih konzumenata, neću reći potrošača, iako je sinonim proračuna, nekakvih 10% proračuna odlazi na obrazovanje i znanost. Nije logično očekivati da kada proračun pada, da će sada u bilo kojoj javnoj službi plaće rasti, poručio je ministar obrazovanja Vedran Mornar gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga.

Sindikalisti poručuju da roditelji danas ne šalju djecu u školu 

Upravo je Vlada prva počela, u kolovozu je potpisan dodatak sporazuma za zdravstvo. Primjena ide u studenome, u izbornom mjesecu. Vlada je odlučila kada ima novca, kada su se stekli uvjeti da zemlja izlazi iz krize i počela je to pokazivati, smatra predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Treba razgovarati, ali nakon izbora. Drago mi je da me vide kao budućeg premijera jer ovo sve, ovo ponašanje, ukazuje na to da oni računaju sa mnom za stalno, ali sad ne mogu, dakle, u ovom trenutku ne mogu, nemamo više instrumenata. Nakon izbora sjedamo za stol i razgovaramo što je moguće, dakle kojom dinamikom možemo, ali pod uvjetima da Hrvatska nastavi rasti kao što raste. I naravno da će za učitelje i prosvjetare, prije svega za njih, jer oni su, njima je teže nego znanstvenom kadru na sveučilištima, iz niz razloga im je teže, za njih će biti razumijevanja i vremena. Ali ova vrsta pokušaja ucjene je komična, stradaju roditelji, poručio je premijer Zoran Milanović komentirajući današnji štrajk prosvjetara.