Sindikalisti poručuju da roditelji danas ne šalju djecu u školu

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod jučer je održao  konferenciju za novinare "Miniranje štrajka mirenjem (protivno Ustavu, Zakonu o radu i Pravilniku o mirenju ministar Mornar i GSV smanjuju broj štrajkaša).

Sindikalisti poručuju da roditelji danas ne šalju djecu u školu, a ako ih ipak pošalju, bit će organizirano čuvanje. Ministar Vedran Mornar na takvu poruku roditeljima odgovara: Mi mislimo da je djeci mjesto u školama, no djeca koja ne dođu na nastavu neće dobiti neopravdane sate.   

Predsjednik Preporoda Željko Stipić napominje da o opravdanosti nedolaska djeteta na nastavu koja će danas biti održana, odlučuje razrednik. Nikad u takvoj situaciji niti jesam niti bih dao učeniku neopravdani sat, rekao je Stipić.

Preporod ne dvoji u uspjeh štrajka u kojem će, kažu, sudjelovati 4.000-5.000 njihovih članova. Stipić slikovito kaže što ih pokreće: jedno gorivo je naša potplaćenost, a drugo gorivo je prevarenost.

Sindikalisti kažu da im je premijer obećao povećanje plaća, i smatraju da za to sada postoje uvjeti. Pokazalo se da na čelu vlade imamo najobičnijeg prevaranta, rekao je Stipić. Kako će izgledati današnji u školama, uvelike ovisi o ravnateljima, uvjeren je Stipić.

Mornarovo pismo nastavnom osoblju u povodu najave štrajka

U povodu štrajka u školama, visokom obrazovanju i znanstvenim institucijama ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar uputio je otvoreno pismo nastavnom osoblju u školama. Podsjeća ih na svoje stajalište da su plaće u obrazovanju manje nego što su oni svojim radom, znanjem i ulogom u društvu zaslužili i da će se zalagati za njihovo povećanje.

Mornar u pismu ističe da je i dalje spreman za pregovore, službeni je poziv na pregovore već poslan čelnicima sindikata, a on će se osobno i dalje zalagati da se, sukladno rastu BDP-a, povećavaju i plaće. Međutim, smatram neprihvatljivim stvarati obveze sljedećoj Vladi, koja god ona bila, neposredno prije nego će ova Vlada postati tehničkom. Na novoj je Vladi da formira proračun, kaže ministar.

Mornar napominje da ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, ali moli ih da još jednom promisle je li štrajk rješenje teškoća s kojima se svi u sustavu odgoja i obrazovanja svakodnevno susreću. Mišljenja sam da zajedno moramo pronaći rješenja koja će biti pravedna za sve zaposlenike u sustavu i koja će svima omogućiti najbolje uvjete za rad i razvoj. Ako se na štrajk ipak odlučite, molim vas da tijekom štrajka prvenstveno mislite na sigurnost i potrebe naše djece, ističe Mornar u pismu nastavnom osoblju.