Zvonarica Slava zvonjavom rastjeruje oblake

Nekada je svako selo imalo zvonara. Danas je to rijetkost. Pa ipak, nedaleko Zagreba, postoji zvonarica koja svoj poziv shvaća vrlo ozbiljno.

Svakog dana u malom selu Kamena gorica, nadomak Novog Marofa, točno u podne i uvečer kad pada prvi mrak začuje se zvonjava. To bat pokreće bat Slava Pupek koja je posao naslijedila od supruga.

Zvonik u Kamenoj gorici bivša je vojna kula u sastavu utvrde Grebengrad na obroncima Ivanšćice podignute najvjerojatnije potkraj XII. stoljeća.
Iako zvono Slava nikada nije vidjela jer se ono nalazi gore, nedostupno, u potkrovlju zvonika, rekli su joj da na njemu piše da je posvećeno sv. Jakiju i sv. Florijanu koji su zaštitnici od grmljavine i tuče. I stvarno, mještani kažu da se ne sjećaju kada je posljednji put u ovom kraju padala tuča. Čim se zazvoni, oblaci se raziđu, tvrde mještani.

U Kamenoj gorici živi sve manje ljudi. Nedavno su zatvorena vrata na još četiri kuće. Ali Slava rastjeruje crne oblake i javlja kada je podne, nadajući se da će svoje znanje moći nekome prenijeti.