Jeste li se danas već nasmijali?

Prema jednom istraživanju, djeca se u prosjeku smiju do 300 puta dnevno odnosno 18 minuta, možda zvuči smiješno, ali odrasli se smiju samo 6 minuta dnevno. Jeste li se vi danas već nasmijali?  

Crveni nos je najmanja maska na svijetu, kad stavim crveni nos sada se ne osjećam tako ranjivom jer sad nije problem pokazat svoje osjećaje, a kad čovjek skine crveni nos, onda moramo pazit kako govorimo i kako se ponasamo, kaže Irena Kolar Vudrag, dramska pedagoginja.

Crveni nos donosi osmjeh, tvrdi Irena. Ona je dramska pedagoginja, autorica dramskih tekstova, redateljica humorističnih dječjih predstava i članica crvenih nosova, klaunova koji posjećuju djecu u bolnicama i uveseljavaju ih.  Osmijeh je njezina svakodnevica.

Prije nekoliko godina sam prolazila kroz neke svoje privatne krize i pronađena mi je cista na mozgu, ali onda se možemo odlučit hoćemo li se prepustit tom osjećaju ili nećemo i onda sam se sjetila, tko si ti irena zapravo, ja sam ona djevojka koja se voli smijati i koja u svemu voli vidjeti komičnu stranu, prisjeća se Irena. 

Mi samim činom smijanja pokrećemo tijelo u neku drugu energiju, u nekakav drugi način. S druge strane mi znamo da smijeh otvara drugu perspektivu, da on nastaje kad odemo u neku drugu perspektivu. Da može premostit nevolju, da može neku nepodnošljivu situaciju učiniti podnošljivom, ističe psihologinja Jasmina Mužinić.

Odrasli se ljudi nasmiju u prosjeku 15 puta dnevno. Kineska poslovica kaže: 'Svaka minuta smijeha produžava život za jedan sat'. A znanstvenici su izračunali da u jednoj minuti smijeha potrošimo 2 kalorije. Stavite hitno osmjeh na lice i zakoračite u novi dan.