IT nogometašice

Na zagrebačkom nogometnom igralištu na Savici u 15 sati je počeo jedan netipičan nogometni turnir. Sudionici su žene koje dolaze iz isključivo 'muškog' poslovnog svijeta. 

One su uspješne poslovne žene, u ne baš tipično ženskoj tvrtki. Tehnologija, informatika, softveri… to je njihovo područje pa mnogi još uvijek kažu, one su žene u muškom poslovnom svijetu.

Moje radno mjesto je voditeljica projekata i radim na projektima razvoja, implementacije softverskih rješenja većinom, u raznim poslovnim područjima-bankarskim, osiguravajućim kućama, za razna ministarstva, znači tijela državne uprave itd., objašnjava Irena Šporer Jurišević.

Radim u odjelu podrške prodaje, svakodnevno pregledavam ponude, pripremam ih, komuniciram sa dobavljačima i partnerima i sudjelujem u osmišljavanju i organizaciji marketinških evenata, priča Ivana Kerepčić.

A kada im radni dan završi, one opet prkose stereotipima. Barem jednom tjedno potpetice zamjenjuju tenisicama ili kopačkama i počinje igra.
Nogometna pravila pa mogu reći da tu bude improvizacije, na svu sreću u malom nogometu nema ofsajda ili zaleđa tako da je bilo puno lakše naučit nego da ga ima, ima puno manje svađa zbog toga, kaže Irena.

Kao i do svih dobrih ideja i ovo je došlo onako dosta spontano, naše ekipe muške jako često u IT-u igraju nogomet i jednom su nas pozvali ajde vi cure malo zaigrajte, objašnjava Vedrana Miholić. Inače u IT-u nema baš puno, uopće djevojaka, pa tako i kod nas u firmi ima manje od 20% cura i nama je ovo jako pomoglo da nađemo neki zajednički interes. Možda je malo smiješno da se bavimo muškim nogometom, al ovo je valjda prvi put da se mi cure nađemo izvan posla, da nakon treninga popijemo radller i komentiramo sve šta ima novo tako da smo se zaista zbližile, smatra Vedrana.

Cure k'o cure - čega god da se prime, idu na sve ili ništa. Tako su prije dvije godine od treninga došle do nogometnog turnira. Organiziraju ga jednom godišnje - samo za poslovne žene.

Konstantno imamo rast čak i u tome, prve godine je bilo 7 ekipa pa 11, ove godine 12 ekipa, ističe Vedrana. Nama je drago da ove godine ima čak ekipa koje nisu iz IT-ja, počeli smo se širit u taj poslovni svijet, nema nikakvih ustvari predispozicija da je netko prije igrao ili nije, pokušavamo se zabavit, dodaje.

Nogomet, prije nego što smo počeli trenirat za mene baš ono, mislila sam da je dosadan, ali zapravo je zabavan i zanimljiv i stvarno ono tako baš fora sport, kaže Irena.

Fora bude i onima koji ih bodre s tribina. Posebno na turnirima, koji su spoj  dobre igre, zabave i dobrih djela. Sve donacije posjetitelja turnira prosljeđuju OŠ Goljak i tako osmijeh na licima šire i izvan nogometnog terena.