Prosvjetari ne odustaju od štrajka - Mornar zove na razgovor

Sindikati ne odustaju od štrajka u školama i na fakultetima najavljenog za petak, a koji bi Vlada mogla zabraniti sudskim putem. U sinoćnjem Otvorenom sindikalist Vilim Ribić prozvao je Vladu zbog najave da će kod povećanja plaća prosvjeta biti prva na redu.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar bio je gost emisije "A sada Vlada" Hrvatskog radija. Rekao je kako se nada da štrajka prosvjetara neće biti. Mi smo spremni za razgovor i pregovore, poručio je.

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama počinje 25. rujna i trajat će dok štrajkaški odbor ne donese odluku o prekidu, objavili su jučer čelnici Vertikale sindikata obrazovanja na konferenciji za novinare.

Štrajk se pokreće zbog činjenice da je u prosvjeti prosječna plaća niža od prosječne hrvatske plaće. Smatraju da je prosvjeta diskriminirana u odnosu na zdravstvo, kojem je plaća povećana za 4%. Ministar Mornar je jučer u emisiji Otvoreno rekao da je Vlada spremna odmah nakon izbora ponuditi održivi model povišice.

U trenutku raspuštanja Hrvatskog sabora bilo bi politički nekorektno donositi odluku o povećanju plaća u sektoru obrazovanja, ponovio je Mornar danas za Hrvatski radio.

U planu nam je povući milijardu kuna iz fondova EU-a i to utrošiti na izobrazbu nastavnika u idućim godinama. Za ozbiljne reforme obrazovanja treba vremena. Dosad smo postigli mnogo i napravili velik iskorak s asistentima u nastavi, rekao je. Trudimo se poticati ravnatelje da vjeronauk bude na početku ili kraju nastave zbog djece koja ga ne pohađaju, izjavio je među ostalim.