Sabor jednoglasno ukinuo imunitet Josipi Rimac

Hrvatski je sabor u petak, posljednjega dana zasjedanja ovog saziva, jednoglasno i bez rasprave ukinuo imunitet HDZ-ovoj zastupnici Josipi Rimac.

Time je omogućio nastavak istrage DORH-u, koji zastupnicu sumnjiči da je kao kninska gradonačelnica neosnovao stekla stan. Rimac je na zastupničku dužnost prisegnula prije tjedan dana, a u saborskim je klupama zamijenila Antu Jerolimova, koji je ostavku na zastupničku dužnost podnio nakon što je mu je u travnju također ukinut zastupnički imunitet kako bi ga se moglo kazneno goniti zbog sumnje da je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta.

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u četvrtak je, bez rasprave i jednoglasno, predložilo Hrvatskom saboru da HDZ-ovoj zastupnici Josipi Rimac ukine zastupnički imunitet.

MIP je u slučaju Josipe Rimac postupio kao i u svim dosadašnjim slučajevima kada je ukidanje imuniteta zastupnicima tražio DORH, u pravilu ih je odobravao bez rasprave i jednoglasno. Povjerenstvo je u nepune četiri godine rada dobilo 31 zahtjev za skidanje imuniteta, u 12 slučajeva "koji su bili vrlo javni" dalo je odobrenje, a u 17 ga je uskratilo, izvijestila je predsjednica MIP-a Gordana Sobol.

Odobrenje je uskraćeno kad se skidanje tražilo zbog privatnih tužbi, primjerice klevete, jer stajalište je MIP-a da se zastupnike za ta djela može goniti kad im prestane mandat.

Podsjetimo, MIP je dobio zahtjev Državnog odvjetništva da se zastupnici HDZ-a Josipi Rimac ukine zastupnički imunitet radi nastavka istrage koju je prošle godine pokrenuo USKOK.

Ona se sumnjiči da je kao gradonačelnica Knina neosnovano stekla stambeni prostor. Na zastupničku dužnost prisegnula je prošlog petka, nakon što je dala ostavku na gradonačelničko mjesto.

Komentar Josipe Rimac na zahtjev? To je, kazala je jučer, uobičajena procedura: