Noćni obilazak Zagreba u ritmu umjetnosti

Koncerti, ples, izložbe, performansi, svjetlosne i zvučne instalacije, inozemni i domaći suvremeni umjetnici zauzeli su danas zagrebačke javne prostore i u okviru Bijele noći, od 16 sati do 4 sata ujutro, građanima nude besplatan obilazak grada u ritmu umjetnosti.

Besana, neprospavana noć kulturna je manifestacija koja se proteklih desetak godina održava u Francuskoj i u gradovima diljem svijeta, a u Zagrebu će obilježiti završetak Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj i poklapa se s Danom otvorenog trga.

Nakon Pariza koji je 2002. započeo s tim događanjem, a potom i brojnih drugih gradova koji su ga preuzeli, drago mi je što će Zagreb prvi put ugostiti Bijelu noć i što će suvremena umjetnost, street art i digitalna umjetnost zauzeti javne površine i skrivena mjesta, rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj, Michele Boccoz na konferencija za novinare. To će građanima omogućiti doživljaj vlastitoga grada u novom svjetlu, dodala je.

Među brojnim događanjima na desetak lokacija, u okviru Bijele noći otvorena je izložba Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta, koja predstavlja povijest ulične umjetnosti i radove mnogih istaknutih umjetnika s tog područja, Isaaca Cordala, Zevsa, Slinkachua, Rona Englisha, Shepharda Faireya i druge. Ta je izložba u Parizu privukla više od 100 tisuća posjetitelja. Izložbu je otvorilo Etien'ovo djelo Anamorphosis.

Trg maršala Tita jedna je od središnjih lokacija na kojima se odvija Bijela noć. U suradnji s Danom otvorenog trga, ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, kao i na obližnjem travnjaku može se uživati u baletnim, dramskim i opernim izvedbama, a glumci će povesti posjetitelje u noćni obilazak HNK-a.

U prostorijama folklornoga ansambla LADO postavljena je svjetlosno-zvučna instalacija Le Champ autora Oliviera Claussa. Ispred Muzičke akademije održat će se svečani koncert Zagrebačke filharmonije, a u dvoranama akademije i niz drugih koncerata. Muzej za umjetnost i obrt najavio je izložbu grafika iz Kabineta Luja XIV. i kostimirana vodstva kroz stalni postav muzeja, a u Hrvatskom školskom muzeju posjetitelje očekuje replika učionice 19. stoljeća, niz radionica i projekcija filma.

Na pročelju HNK-a projiciran je spektakularni 3D mapping Ivana Lušičića Liika, nakon kojega kreće interaktivna instalacija koja omogućuje publici da putem senzora upravlja projekcijom. Na Zdencu života fotoperformans Iris Brosch i Opere HNK u kojem se tematiziraju razni oblici diskriminacije prema osobama starije dobi.

Diljem grada izloženi su radovi njemačkog umjetnika Jana Vormanna koji šarenim LEGO kockicama upotpunnjavaju ruševne i oštećene zidove i pukotine zagrebačkih fasada.

Na Gradecu i u Klovićevim dvorima održava se festival Device art, kao dio inicijative Na Gornjem Gradu, koji donosi robotičke performanse, a posjetitelji mogu posjetiti i izložbu "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić" u Muzeju suvremene umjetnosti.