Zamijenio stan malenom drvenom kućom u zelenilu

Je li vam se dogodilo da poželite napustiti strukrurirani život u stanu, ili kući? Poželite svojih nekoliko kvadrata u nekoj šumici i miran život? Ivan Uravić upravo je to poželio i zamijenio stan malenom drvenom kućicom u zelenilu.

Iako je u samom srcu Zagreba, nije ju lako pronaći skrivenu od pogleda, okruženu zelenilom. Ispred malene drvene kuće dočekao nas je njezin, pa rekli bismo, s pravom ponosni vlasnik.

To je prva stvar koju sam izgradio po uzoru na taj jedan trend koji se zove Tiny mobile homes na engleskom, maleni pokretni domovi, priča Ivan. Dakle za nju je bitno imati platformu na kojoj se onda konstrukcija može napraviti, može se kupiti teretna prikolica na koju se može napraviti konstrukcija, ja sam radio sve od drva u ovom slučaju. Pronašao sam drukčije rješenje, a to je da sam kupio staru kamp prikolicu kojoj sam otpilio, odrezao i samo iskoristio ovo nosivo postolje, objašnjava.

Gradio sam je 9 mjeseci ali to uz svoj dnevni posao kao informatički programer i imao sam dnevno 3-4 sata izgradnje što nije puno vremena, ističe Ivan.  Pomagali su mu i iskusni prijatelji savjetima, pa kućica ima svu potrebnu izlolaciju, tako u njoj bez problema može biti i zimi.

A unutrašnjost, u samo 6 metara četvornih stalo je sve što je Ivanu potrebno za ovaj robinzonski život. Imam krevet na kat, dolje imam plinsko kuhalo, imam strujni akumulator za rasvjetu po noći, imam malenu tuš kadu, koristim komostni wc i kompost za recikliranje prehrambenog otpada, objašnjava.
Ipak mjesto za hladnjak nije napravio, jer mu ne treba, kaže. Trudim se jesti nekonzerviranu hranu, svježu hranu i što više zelenog povrća, niti ne čuvam hranu jako dugo, imam jednu malu smočnicu sa puno žitarica sa puno sušenih žitarica, sušenih začina tjestenina, to su stvari koje mogu uvijek koristiti, kaže.

Kako hrana tako mu je i život kaže jednostavniji nego u stanu u kojem je prije živio. Uživa sada, jer je svjestan da ovo nije dugoročno rješenje, što mu zapravo nije ni cilj. Ovo sam napravio kao jedan projekt gdje želim živjeti 2-3-4 godine isprobati ovaj stil življenja, naučiti se izgradnji i isprobati neke druge mogućnosti kojih ranije nisam bio svjestan, ističe.

Iako bi se tako dalo zaključiti,  Ivan nikako nije pristalica minimalizma, posjeduje i automobil, računala i slične tekovine modernog vremena. Meni je bilo najbitnije ispitati dosadašnja uvjerenja i svoje potrebe kako bi što kvalitetnije mogao donijeti pravu odluku za sebe za stambeno živjljenje ubuduće, objašnjava Ivan. Mislim da je probati nešto svoje jako bitno za jednu mladu osobu koja se odlučuje na slijedeći žvotni korak, To je zbilja nešto kreativno se se čovjek može usuditi napraviti, dodaje.

A kreativnosti u Ivanovu životu ne nedostaje, jer kada nije informatičar i ne gradi neobične domove, on je i glazbenik i to upotpunjava cijelu sliku njegova života u zelenilom okruženoj kućici u srcu Zagreba.