Tenina čuda od papira

Tehniku izrezivanja papira, tzv. papercut vjerojatno smo kao djeca svi barem jednom isprobali. No malo je onih koji su odlučili da im bavljenje tom vještinom postane profesionalno zanimanje. Jedina koja se u Hrvatskoj tome profesionalno posvetila za sada je Tena Letica.
Na prvi pogled izgleda kao dječja igra. No ovakvim rezbarenjem papira nastaju prava umjetnička djela. To je papercut. Kreativni svijet kojem se mlada majka Tena posvećuje nakon što uspava svoju malenu princezu. Sve što tada treba su: papir, olovka, set skalpela i ljepilo pa kreće u oživljavanje mašte.
Moj prvi susret s papercutom bio je još kad sam bila klinka, moji roditeditelji su s neke izložbe donjeli mapu kineskih papercutova na jako tankom papiru na kakvom se to inače i radi i onda su to donijeli meni, to smo uramili, stavili ispod staklenog stola. Meni je to uvijek bilo super. To je bilo kao jedna uspomena kod mene sve do diplome kada sam za diplomski rad koristila papercut pri izradi slikovnice, ističe Tena.

Magistrirala je produkt dizajn, no struku je ipak nadjačala ljubav prema ovoj tradicionalnoj kineskoj tehnici izrezivanja papira. Njome se profesionalno bavi posljednje dvije godine. Osnovala je, u Hrvatskoj jedini, studij specijaliziran za papercuting i paperengeenerig. Tehnike dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih predmeta od papira.

Drugdje u svijetu ovakva su djela itekako priznata. Recimo, u Meksiku se papercutovi koriste kao dekoracija na svadbama, u Poljskoj kao dekoracija koja čuva kuće od uroka, a u Kini vjeruju da je to pravi srećonoša. No u Hrvatskoj je Tena za sada jedina koja se papercutingom profesionalno bavi. Surađuje s raznim galerijama, muzejima i agencijama. Imala je nekoliko samostalnih izložbi. Trenutačno radi na novoj koju će 29. rujna postaviti u Zagrebu, u Galeriji Bernardo Bernardi.

U svom radu pokušavam koristiti papir maksimalno, jer oko toga svega želim vrtit svoju priču, koristim i kompjutorsku ilustraciju, znači digitalnu ilustraciju, ali prvenstveno želim u Hrvatskoj prezentirati papir kao jedan od zahvalnijih i možda malo zanemarenih medija, poručuje Tena.

Malo po malo, i možda će više nas shvatiti da papir nije samo onaj koji sve podnosi, već i onaj s pomoću kojeg možemo stvoriti bezbroj umjetničkih djela. Sve što treba je dati mu priliku i malo svoje pažnje. A onda kreativnost i strpljenje dođu sami od sebe.