'Vejda: začarani svijet vila'

Na nedavno održanom Sarajevo film festivalu, u kategoriji studentskog filma, glavnu nagradu osvojila je mlada redateljica iz Ludbrega Julia Klir. Njezin dokumentarni film 'Vejda: začarani svijet vila' proglašen je najboljim u konkurenciji 14 filmova.

Osmogodišnja Vejda prikovana je za kolica i u svemu treba pomoć drugih. Usprkos bolesti, njezina se obitelj trudi omogućiti joj nesputan život, a njihovu je priču mlada redateljica odlučila ispričati bez suvišne patetike.

Da ljudi mogu prepoznat pozitivne stvari koje se događaju oko te djevojčice. A ne sažalijevat ih na cesti. I to mi je najviše krenulo iz razgovora s mamom. Rekla mi je kako često dođu u park i umjesto da roditelji potiču drugu djecu da se igraju s njom, oni ih sklanjaju na stranu kao da je zarazna, priča redateljica.

Na godinu je dana Vejdina obitelj Julijinoj filmskoj ekipi omogućila pristup u vlastitu intimu.

Oni su nevjerojatna zajednica, njih petero. I nemoguće ih je rasturit na bilo kojoj razini. Toliko ih ona sve skupa povezala da je bio pravi užitak raditi s njima i na neki način i mi smo se hranili iz toga, ističe Dražen Krešić, producent i montažer filma.

Julia i Dražen zajedno su studirali režiju na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Tim je draža i prva nagrada u profesionalnome radu, osvojena upravo na Sarajevo Film Festivalu.

Drago mi je da se nagrada dogodila u gradu u kojem sam ja studirala i ostavila puno svojeg vremenaali i puno dobila natrag. Eto to mi je samo neko zaokruživanje mojeg življenja u tom gradu, kaže Julija.

Život su za sad preselili u Varaždin, privremeno se posvetili kazalištu, no planiraju otvoriti produkcijsku kuću i ispričati još pokoju priču koja zaslužuje biti ispričana.