Jedini ansambl flauta u Hrvatskoj

Satirova flauta je projekt koji je spojio bivše studentice projekt menadžmenta i zagrebačke flautistice. Dok jedne volontirajući uče kako voditi glazbene projekte, druge imaju više vremena za probe i veću posvećenost koncertima.

Marija, Lidija, Danijela, Ivana, Katarina, Renata, Jelena, Ana i samo fali Tamara da zaključi ovaj glazbeni kružok. Svirajući flautu one stvaraju zvuk i glazbu koju vole. Posebne su jer su jedini ansambl flauta u Hrvatskoj.

No izvrsnost i ljepota izričaja nije im dovoljna da svoj rad predstave što široj publici. Zato su ostvarile jednu posebnu suradnju sa mladim diplomanticama projekt menadžmenta okupljenim u udrugu Young crew Croatia i projekt nazvale Satirova flauta.

Do te suradnje je došlo slučajno i spontano i činilo nam se zanimljivom jer glazbenici su u Hrvatskoj osuđeni raditi sve sami, moramo i vježbati i pronalaziti koncerte, što je jako naprorno, ispričala nam je Renata Penezić, suvoditeljica Zagrebačkog ansambla flauta. I onda smo tražili neku ekipu mlađih ljudi i našli volontere iz Young crew Croatia koji su bili spremni i sami učiti kroz nas i nama pomoći na taj način.

Sa tek završenim studijem, ovakva praksa je jako dobro došla. Da bi mi kao tim mogli naučiti što je sve potrebno da jedan projekt menadžer zna i bude upućen i pomoći djevojkama u pronalasku sponzora ili da pomognemo da radimo na njihovom vizibilitiju i da postanu brand Grada Zagreba kao što se i zovu Zagrebački ansambl flauta, Nina Čubelić, volonterka - projekt menadžerica.

Uz Ninu, u timu sudjeluje još nekoliko djevojaka, koje su zbog obaveza izostale sa snimanja, ali jednako vrijedno rade na osmišljavanju novih izazova za zagrebačke flautistice.

Velika je to pomoć ansamblu. S obzirom da smo dosta veliki ansambl još uvijek se trudimo tražiti, nemamo stalne financijske prihode, uglavnom iz ljubavi radimo ovaj cijeli posao, ističe Renata.

Vrlo su snalažljive, pa osim suradnje s mladim menadžericama, ostvarile su do sada suradnje i s Akademijom dramskih umjetnosti, te s Tekstilno tehnološkim fakultetom gdje im opet mladi dizajneri brinu o tome da uvijek budu ovako lijepo obučene. S pomoći sa strane uspjele su odraditi dva koncerta u sezoni i spremaju se za posljednji prije osmišljavanja nove sezone.

Imat ćemo sastanak i vidjeti što i kako dalje, što smo ostvarili od planova i kako bi im mogli pomoći da ostvare svoje želje i vizije. Mi ćemo nastaviti i dogodine nadam se, kaže Nina.

Prije toga Zagrebački ansambl flatua odradit će 3. europsku turneju. Planiramo posjetiti tri države, Slovačku, Češku i Austriju, a gradovi u kojima ćemo nasutpati su Prag, Pislen, Komaran, Bratislava, Gradišće i Beč, nabraja Danijela Klarić Mimica, članica Zagrebačkog ansambla flauta.

Svirat će isključivo djela hrvatskih kompozitora, jer se mogu pohvaliti da su u manje od tri  godine postojanja izvele čak 12 praizvedbi naših kompozitora. Zaslužile su svaki pljesak, jer su odlične i glazbenice i prijateljice i žene koje znaju na koja vrata kucati da ostvare svoje glazbene snove.