Milanović poručio Vučiću: Snizite ton, šaraj malo brate!

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nazvao je zatvaranje prijelaza Bajakovo skandalom neviđenih razmjera, a za objašnjenja hrvatske strane o razlozima zatvaranja tog graničnog prijelaza za teretni promet rekao da spadaju u zonu sumraka. Vučić je, kako kaže, šokiran odgovorom Hrvatske da Srbija pola izbjeglica preusmjeri prema Mađarskoj kako bi bio deblokiran teretni promet na Bajakovu.

Srbija to neće učiniti jer ona tim ljudima ne govori gdje trebaju ići, već oni sami to odlučuju, kazao je Vučić, ponovivši da je odluka Hrvatske o zatvaranju prijelaza Bajakovo 'katastrofa za cijelu regiju'. Srbijanski premijer najavio je da će, ako Europska unija ne reagira do 14 sati, Srbija poduzeti mjere kojima će zaštititi sebe i svoje gospodarstvo. Srbijanska vlada danas će na izvanrednoj sjednici u 14.30 odlučiti kako i kojim mjerama će reagirati na odluku hrvatskih vlasti o zatvaranju prijelaza Bajakovo-Batrovci za teretni promet.

Premijer Zoran Milanović komentirao je danas najave iz Srbije da će biti protumjera zbog zatvorenih GP-a. Situaciju promatramo iz sata u sata, a Srbija treba slati izbjeglice i na druge strane, izjavio je Milanović. Srbiji mogu poručiti da malo snize ton i, što bi se reklo: Šaraj malo, brate. Dakle šalji malo u Mađarsku, Rumunjsku, Hrvatsku... A mi ćemo se sutra u Bruxellesu, kada ne bude Vučića, dogovoriti kako problem riješiti na izvoru, dakle u Turskoj i Grčkoj, rekao je.

Poruka iz Srbije: "Nema opravdanja za Bajakovo"

Srbija ne preusmjerava izbjeglice prema Hrvatskoj, a te tvrdnje Zagreba su zlonamjerne, izjavio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i naglasio da će MUP biti spreman primijeniti recipročne mjere ako ih vlada prihvati na današnjoj izvanrednoj sjednici u povodu zatvaranje prijelaza Bajakovo za teretni promet. Dodao je da se Srbija ni na koji način ne miješa u kretanje izbjeglica niti im ograničava slobodu kretanja.

Srbija je aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu kako bi dobila materijalnu potporu zbog povećanog priljeva izbjeglica i tražitelja azila. U Beogradu će tijekom popodneva biti održana i hitna sjednica Ureda za koordinaciju službi sigurnosti. Sjednicu je zakazao premijer Aleksandar Vučić, a povod je migrantska kriza i jednostrana odluka Hrvatske da zatvori granicu za teretni promet iz Srbije, potvrđeno je u srbijanskoj vladi gdje je u tijeku sjednica na kojoj se očekuju najavljene protumjere u povodu zatvaranja prijelaza Bajakovo.