Vlada će pokušati zabraniti štrajk prosvjetara

Na konferenciji za novinare Vertikale sindikata obrazovanja rečeno je kako čelnici sindikata imaju saznanja da će Vlada pokušati zabraniti štrajk sudskim putem. Da se o tome razmišlja, potvrdio je i resorni ministar Vedran Mornar. 'Nama se čini da taj štrajk nije formalno pokrenut na odgovarajući način i u tom smislu mi ćemo vidjeti možemo li to administrativno zaustaviti', kazao je Mornar.

Sindikati zahtijevaju povećanje plaća za 4% u obrazovanju i znanosti, no kako nije došlo do dogovora, odlučili su se na štrajk 25. rujna. Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je da je s prosječnom plaćom od 5508 kuna sustav obrazovanja potcijenjen. Prosječna plaća VSS-a veća je za 29% od prosječne plaće u obrazovanju, a u sustavu zdravstva i socijalne skrbi za 56%, rekao je. Odlukom Vlade da se jubilarcima iz zdravstvenih ustanova iz 2014. i 2015. refundira razlika umanjenih jubilarnih nagrada zakinuti su jubilarci iz 2013., smatra Sindikat zdravstva.

U 2013. je osnovica za obračun jubilarnih nagrada s 1.800 umanjena na 500 kuna, pa su oni s 45 godina staža, umjesto s 9.500, bili nagrađeni s 2.500 kuna. To je diskriminacija, kažu u Sindikatu i prijete tužbom. Treba spustiti odluku na razinu zdravstvenih ustanova, da ravnatelji i sanacijski upravitelji sami odluče žele li tu razliku isplatiti svojim djelatnicima. Sigurna sam da nijedna uprava tako nešto neće odbiti, rekla je Radmila Belobrajić, predsjednica Sindikata.