Štrajk se nastavlja; Srednjoškolac poručuje odraslima: Odmah pronađite rješenje!

Nastavlja se štrajk u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a nastavljaju se i pregovori sindikata i ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara. Jučer su pregovori propali, a poslijepodne je novi pokušaj kada bi ministar trebao ponuditi riješenje.

Odgovor na pitanje do kad bi mogla trajati ova situacija pokušali smo dobiti od naših gostiju u sinoćnjem Otvorenom - Branimira Mihalineca (NSZSŠH), Ljiljane Klinger (ravnateljica OŠ Matije Gupca), Davora Huića (izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa), Marka Matijevića (urednik portala Srednja.hr) i Karla Horvata (predsjednik Nacionalnog vijeća učenika).


Ministar je s pravom umoran i rezigniran, jer nas poziva na pregovore u kojima nije ovlašten pregovarati, rekao je Branimir Mihalinec i napomenuo da nije siguran kakva je komunikacija ministra i premijera u vezi ovih pregovora. Vlada RH je praktički odlučila da neće s nama komunicirati, mi smo u trećem danu štrajka, istaknuo je Mihalinec i rekao da su im tek dan prije štrajka ponudili sastanak.
Davor Huić svrstao se na obranu strane poreznih obveznika. Javni dug je narastao preko 290 milijardi kuna i mi si ne možemo dopustiti daljnje zaduživanje, komentirao je Huić sve one koji traže povećanje vlastitih prihoda iz proračuna. Kazao je kako bi bio sretan da vidi sindikate kako kreću u štrajk i traže reformu ovog obrazovnog sustava, koji ne funkcionira. Vi imate omjer nastavnika i učenika u razini Finske, a kvaliteta nije na toj razini, ustvrdio je.
I učitelji i roditelji su točno znali što će se događati, znalo se tko će štrajkati, odgovorila je ravnateljica Liljana Klinger na pitanje o zbunjenosti roditelja o početku nastave i opisala svoj primjer obavještavanja učenike I roditelje kroz različite komunikacijske kanale. Obrazovni sustav je u temelju dobar, iako mora ići naprijed u skladu s modernizacijom društva, kazala je Klinger osvrnuvši se na komentare o lošem obrazovnom sustavu.
Roditelji u nedoumici, a pravobraniteljica poručuje: Djeca imaju pravo na obrazovanje!
Web stranice naših škola su izuzetno loše, kontrirao je Marko Matijević. Opovrgnuo je i tvrdnju Vilima Ribića kako su svi fakulteti u štrajku istaknuvši kako neizdavanje neke potvrde u referadi ne znači i nefunkcioniranje fakulteta – jer uglavnom sve drugo funkcionira normalno. Matijević je također spomenuo slučaj sindikalista koji su izašli s informacijom da je policija u Ličko-senjskoj županiji popisivala štrajkaše i upitao se tko tu laže, jer policija je službeno opovrgnula te tvrdnje.
Srednjoškolac Karlo Horvat istaknuo je koji su učenici najviše pogođeni štrajkom, a to su učenici-putnici. Roditelji vode mališane u školu, a imaju obveze koje tada moraju odgađati ako nisu prethodno obavješteni. Osvrnuo se i na prepucavanje oko neopravdanih satova. Niti gospodin Mornar niti Ribić nemaju pravo govoriti o neopravdanim satima, napomenuo je Horvat i zaključio kako će to odlučiti razrednik.
Cijelu emisiju pogledajte ovdje: